Najnovije vesti

Vujović: Ljudski faktor uzrok požara na deponiji u Kovinu
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine poručila

Vujović: Ljudski faktor uzrok požara na deponiji u Kovinu

Društvo
13:07h

Na deponiji u Kovinu nema zapaljivih gasova koji bi mogli izazvati požar pokazao je detaljan snimak urađen na zahtev Ministarstva za zaštitu životne sredine. Uzrok požara koji je izbio na deponiji je ljudksi faktor zbog čega je JP Kovinski komunalac podnelo krivičnu prijavu protiv NN lica.

Deponija je, na insistiranje ministarstva, zatvorena u martu a otpad je privremeno preusmeren na regionalnu deponiju u Pančevu. Nakon što je utvrđeno da gasovi nisu uzrok požara lokalna samouprava odlučila je da otpad ponovo odlaže na svojoj teritoriji do izgradnje transfer stanice koja je rešenje za otpad iz Kovina, ali i preduslov za sanaciju ove sanitarne deponije.

Ministarka Irena Vojović naložila je lokalnoj samoupravi da pojača inspekcijiski nadzor na ovoj lokaciji dok se ne steknu uslovi da se trajno zatvori i sanira , na čemu se intenzivno radi.

Ministarstvo je obezbedilo video nadzor za praćenje stanja na deponiji, kao i sredstva za zatvaranje i rekultivaciju deponije koja će moći da budu povučena kada se pronađe adekvatno rešenje za odlaganje otpada iz opštine Kovin.

Na zahtev @ministarstvozzs nedavno je urađen kompletan i detaljan snimak deponije u Kovinu, na osnovu kojeg je utvrđeno da nema zapaljivih gasova koji bi mogli da dovedu do požara. Uzrok požara koji je izbio na deponiji je ljudski faktor, zbog čega je JP "Kovinski komunalac" podnelo krivičnu prijavu protiv NN lica.

Na naše insistiranje, u martu ove godine, deponija je zatvorena, a otpad je privremeno preusmeren na regionalnu deponiju u Pančevu. Nakon što je utvrđeno da gasovi nisu uzrok požara na deponiji u Kovinu, lokalna samouprava je odlučila da otpad ponovo odlaže na svojoj teritoriji do izgradnje transfer stanice, koja je rešenje za otpad iz opštine Kovin, ali i preduslov za sanaciju ove nesanitarne deponije.

Ministarstvo je obezbedilo video nadzor za praćenje stanja na deponiji, kao i sredstva za zatvaranje i rekultivaciju deponije, koja će moći da budu povučena kada se pronađe adekvatno rešenje za odlaganje otpada iz opštine Kovin.

Lokaloj samoupravi sam naložila da pojača inspekcijski nadzor na deponiji, dok se ne steknu uslovi da se ona trajno zatvori i sanira, na čemu se intenzivno radi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track