PRED POLAGANJE NIKAKO NE PITI MLEKO ALI POJESTI CRNU ČOKOLADU Psiholog Branka Tišma za Kurir ŠTA UČENICI TREBA DA URADE PRE ISPITA
Foto: Dragana Udovičić

MALA MATURA

PRED POLAGANJE NIKAKO NE PITI MLEKO ALI POJESTI CRNU ČOKOLADU Psiholog Branka Tišma za Kurir ŠTA UČENICI TREBA DA URADE PRE ISPITA

Društvo -

Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna i sada se nalaze na jednoj od najvažnijih prekretnica u životu jer ih očekuje polaganje male mature i upis u srednje škole. Završni ispiti su 23, 24. i 25. juna. Đaci su pod pritiskom, trema već mnoge obuzima, nemalo ih je još u dilemi koju školu odabrati... A na sve to ima i onih kojima roditelji svojim željama i zahtevima dodatno zagorčavaju život.

Branka Tišma, školski psiholog, kaže za Kurir da učenici dva dana pred ispit ne bi trebalo da uče novo gradivo, već da naučeno obnavljaju.

Usijanje, Branka Tišma
foto: Kurir

- Važno je dobro se naspavati i odmoran izaći na ispit. Ujutru pre ispita treba doručkovati, ali to treba da bude lagan obrok. Ne treba uzimati jaku hranu i ne treba popiti mleko, jer može izazvati mučninu. Dete nikako ne sme krenuti praznog stomaka. Trebalo bi pojesti i crnu čokoladu. Sa sobom na ispit poneti flašicu vode i čokoladicu - istakla je Tišma i dodala da učenik na klupi, pored đačke knjižice i identifikacione nalepnice, mora da ima dve hemijske olovke, gumicu i običnu olovku, a konačan odgovor se priznaje samo ako je napisan hemijskom.

Ona naglašava da đaci treba dobro da pročitaju zahteve zadataka sa razumevanjem, jer se dešava da za jedan tekst dobijaju i po nekoliko pitanja.

- Prvo treba popuniti one zadatke koje sigurno znaju, odgovarati punom rečenicom. Zadaci iz matematike imaju dovoljno prostora da se odradi postupak, treba obratiti pažnju da se ne zaborave merne jedinice, ukoliko bude takvih zadataka. Za kombinovani test treba razmišljati i pažljivo čitati jer često bude povezivanja stvari - navodi Tišma, kao i da treba biti koncentrisan i svu energiju usmeriti na pitanja, a ne da se nadaju da će prepisati i tako svu pažnju usmeriti na kontrolore koji dežuraju, a i ne pročitaju zadatke koje možda i znaju.

Takođe, roditeljima se savetuje da detetu ne povećavaju tenziju.

- Oni često to rade jer su svesniji značaja ispita. Treba pustiti dete da nađe adekvatan način za učenje. Ne treba da se vode samo svojim željama već treba zajedno sa detetom da pročitaju konkurse i programe i da na osnovu potencijala i interesovanja deteta odaberu pravu školu.

Mala Matura
foto: Dragana Udovičić

VAŽNI DATUMI

- 23. jun polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika (9-11 časova)

- 24. jun rešavanje testa iz matematike (9-11 časova)

- 25. jun polaganje kombinovanog testa koga čine pitanja iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije (9-11 časova)

- 27. jun preliminarni rezultati na nivou škole (do 10 sati)

- 2. jul objavljivanje konačnih rezultata (do 8 sati)

- 3/4. jul popunjavanje i predaja liste želja u srednjim školama (8-15 časova)

- 9. jul objavljivanje zvanične liste želja (do 8 sati)

- 11. jul objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama (do 8 sati)

- 12/13. jul podnošenje prijava za upis u srednje škole (8-15 časova)

- 18. do 28. avgusta drugi upisni krug

RAČUNANJE BODOVA

- 100 je maksimalan broj bodova koji mogu da imaju đaci (ne računajući dodatne poene s takmičenja)

- 60 bodova nose na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda

- 40 je maksimalan broj bodova koje mogu da osvoje na završnom ispitu

- Sabira se prosek ocena na kraju sva tri razreda i množi se sa četiri. Za vukovce bi to bilo 5.00 + 5.00 + 5.00 x 4, što daje maksimalnih 60 bodova. Neko drugi ko je imao 4,50 + 4,50 + 4,50 X 4 na maturski ispit bi krenuo sa 44 boda

- Test iz srpskog/maternjeg jezika i iz matematike nose po 13 poena, a kombinovani test 14 poena

- Svaki od testova ima 20 pitanja, a svaki tačan odgovor donosi jedan poen, dakle najviše 20

- Broj poena iz srpskog i matematike množite koeficijentom 0,65, a broj bodova sa kombinovanog testa koeficijentom 0,7 kako biste dobili bodove koji se računaju pri upisu u srednje škole

DOKUMENTA POTREBNA ZA UPIS

- Izvod iz matične knjige rođenih

- Popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu

- Diploma o završenoj osnovnoj školi

- Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole

- Uverenje o položenom završnom ispitu

- Lekarsko uverenje za upis u srednju školu (nije potrebno za sve škole i profile)

- Diplome o osvojenim nagradama na takmičenjima

Zaokružite što više

Kako ispravno popuniti listu želja

Na listi želja moguće je upisati do 20 obrazovnih profila u različitim školama. Ne treba upisati jednu ili dve želje jer ako se ispostavi da učenik nema dovoljan broj bodova za željene opcije, onda ostaje neupisan! Zbog toga je najbolje ispisati barem desetak, a po mogućstvu i svih 20 opcija, stavljajući u vrh one koje su najpoželjnije. Naime, prethodnih godina se dešavalo da se u nekoj školi otvori dodatno odeljenje, pa da je za upis potrebno manje bodova nego ranijih godina. A dešavalo se i da neka škola, iz najrazličitijih razloga, više nije na sjajnom glasu, pa je umesto 90 bodova, koliko je jedne godine trebalo za upis, sada bilo dovoljno 70!

Najveće interesovanje

Sportske gimnazije, medicina i IT

- Decu najviše zanimaju sportska odeljenja u gimnazijama, medicinske škole i IT smerovi. Ministarstvo prosvete svake godine otvara nova odeljenja, poput onih za fiziku, IT, novih smerova u tehničkim i poljoprivrednim školama, tako da za njih uvek bude dosta zainteresovanih - kazala je Tišma.

Branko Ruzic
foto: Prinstcreen TV Pink

Ministar Branko Ružić

Testovi će biti lakši

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je juče na N1 da će deci biti lakša mala matura i da je, prema njegovom mišljenju, netačno da je čitava školska godina izgubljena zbog prelaska na onlajn nastavu.

- Razmatrana je mogućnost da ne bude kombinovanog testa, ali došli smo do zaključka da nema potrebe da dolazi do toga.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track