STUDENTSKI PARLAMENT FDU OSUDIO PONAŠANJE PROKIĆA! Profesor hvatao studentkinje oko struka, pozivao ih u STAN NA VEČERU!
Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

Skandal

STUDENTSKI PARLAMENT FDU OSUDIO PONAŠANJE PROKIĆA! Profesor hvatao studentkinje oko struka, pozivao ih u STAN NA VEČERU!

Društvo -

Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu poslao je saopštenje studentima o slučaju seksualnog uznemiravanja u kome osuđuje neakademsko ponašanje redovnog profesora tog fakulteta i bivšeg narodnog poslanika Nenada Prokića prema studentkinjama.

U saopštenju se navodi da je parlamentu stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje protiv Prokića, pri čemu jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se, kako navode, odnose na period od 1997. do 2020, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje.

- Navodi se da je Nenad Prokić putem aplikacija Vajber, Mesindžer i preko SMS slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor. Upućivao je telefonske pozive s predlogom za viđanje. Pozvao je studentkinju u stan na večeru. Na hodniku je hvatao studentkinje oko struka. Na časovima ih je dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera - navedeno je u saopštenju Studentskog parlamenta.

Nenad Prokić

Ne razgovaram za Kurir

Profesor Nenad Prokić je na poziv novinara rekao da ne razgovara za Kurir. Podsetimo, kada je Kurir ranije pisao o ovoj temi, on nam je potvrdio da zna za samo jednu prijavu.

- Ona je bila potpisana, ali za nju se ispostavilo da je bila greška, jer su to bile moje fotografije s plaže koje sam greškom poslao koleginici. Ostale mi nisu poznate i pretpostavljam da su anonimne i ne mogu da dam komentar, jer se one i ne daju na uvid - objasnio je tada Prokić.

Parlament dodaje i da je tokom postupka pred Etičkom komisijom FDU Prokić u pismenom obraćanju komisiji pretio da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv fakulteta, kao i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije, a da je nakon toga žalbu prosledio svim članovima katedre dramaturgije, u vidu dokumenta imenovanog tako da otkrije identitet žrtve.

- Smatramo da je FDU napravio veliki i važan korak u cilju sprečavanja nedopustivih obrazaca ponašanja u obrazovnim procesima. Nakon postupka pred Etičkom komisijom, Nastavno-umetničko-naučno veće je donelo rešenje kojim se utvrđuje da je Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu te je njegovo ponašanje ocenjeno kao neprihvatljivo - stoji u saopštenju.

Činjenice / Prokić je:

- putem aplikacija Vajber, Mesindžer i preko SMS slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor

- upućivao telefonske pozive s predlogom za viđanje

- pozvao studentkinju u stan na večeru

- na hodniku hvatao studentkinje oko struka

- na časovima ih dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera

Međutim, parlament navodi i da su razočarani što nisu izrečene nikakve sankcije jer u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali nikakve mere, zbog čega profesor još uvek radi na fakultetu.

- Očekujemo od fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primene pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja, to jest rešenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mesta na fakultetu - istakli su predstavnici Studentskog parlamenta FDU.

Podsetimo, prijave studentkinja protiv Prokića usledile su nakon slučaja silovanja glumica u školi Mike Aleksića, kada je FDU pokrenuo platformu "Protiv nasilja" u sklopu Studentskog parlamenta. FDU je tada objavio da im je od 21. januara do 17. februara 2021. stiglo 12 prijava zbog seksualnog uznemiravanja protiv šest zaposlenih, među kojima i Nenad Prokić.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track