ČADEŽ NA FORUMU U BRATISLAVI: Srbija je u svetu prepoznata kao primer uspešne vakcinacije
Foto: Privredna Komora Srbije

ČADEŽ NA FORUMU U BRATISLAVI: Srbija je u svetu prepoznata kao primer uspešne vakcinacije

Društvo -

Srbija je u regionu, Evropi i svetu prepoznata kao pozitivan primer uspešno organizovane vakcinacije. Ali, neophodni su globalni okvir i međunarodna pravila koja će omogućiti kvalitetnu vakcinaciju, suzbiti pandemiju Kovid 19 i biti dobra polazna osnova za ekonomski oporavak, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na ”Globsek” forumu koji je održan u Bratislavi.

Na panelu „Globalne perspektive u borbi protiv Kovida 19“ na kome je učestvovao sa bivšim švedskim premijerom Karlom Biltom i bivšim predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem Čadež je rekao da ”niko neće biti siguran od virusa dok svi ne budemo sigurni” i da zato moramo što pre da uspostavimo jedinstven okvir da na krize i globalne zdravstvene probleme brzo reagujemo.

Marko Čadež
foto: Privredna Komora Srbije

”Naši građani mogu da biraju vakcinu koju će da prime zato što su naše političko rukovodstvo i Vlada Srbije bili hrabri da sami krenu da rešavaju probleme sa pandemijom. I ne samo to, Privredna komora Srbije uspešno je organizovala i vakcinaciju privrednika i građana regiona, što je naišlo na veliki odjek u svetskoj javnosti”, rekao je Čadež.

Upoređujući Evropu sa kompanijom Čadež je ukazao na važnost unapređenja obrazovanja, tehnološkog razvoja i digitalizacije u svim segmentima od privrede i finansija do zdravstva kako bi Evropa bila konkurentna sa drugim kontinentima.

”Ukoliko to ne uradimo Azija koja je brzorastuća ekonomija za nekoliko godina će prestići Evropu. I svi moramo dobro da se zamislimo da li je Evropa kompanija u koju neko želi da investira! Srbija nije politički deo Evropske unije, ali svakako jeste njen ekonomski deo. I iz Srbije se vrlo dobro se vide svi problemi koje trebe prevazići da bi Evropa bila u korak sa ostalima“, dodao je Čadež.

Marko Čadež
foto: Privredna Komora Srbije

Suma Čakrabarti je istakao da su Srbija i druge zemlje uspele da na nacionalnom nivou dobro organizuju vakcinaciju, ali da se „na globalnom nivou nismo dobro dogovorili kako da se efikasno sprovede vakcinacija “.

”Ceo svet mora da se vakciniše i to je jedini način da se pandemija stavi pod kontrolu i oporavi svetska ekonomija”, poručio nekadašnji predsednik EBRD.

Po mišljenju Karla Bilta još se ne nazire kraj Kovid 19, a najveći izazovi biće kako sprečiti neke nove pandemije i naći adekvatne odgovore na buduće krize.

„Za to je potrebno da sarađuju svi – privreda, vlade, civilni sektor, nauka, medicina“, rekao je Bilt i ocenio da trenutno proizvodnja vakcina nije monopolizovana jer ih proizvodi veliki broj kompanija u svetu.

Na Globsek forumu u Bratislavi učestvovali su i papa Franja, bivši i aktuelni predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, predsednik Poljske Andrej Duda...

Na marginama foruma, Čadež je potpisao Memorandum o razumevanju sa Lukašom Parizekom, predsednikom Saveta slovačkih izvoznika sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti dve asocijacije na unapređenju ekonomske saradnje i povezivanja poslovnih zajednica i privrednika Srbije i Slovačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track