01:42

Kako izbeći tragediju na plivanju?

KURIR TELEVIZIJA

POČINJE SEZONA KUPANJA NA OTVORENIM BAZENIMA: Spasilac o tome kako da DECA OSTANU BEZBEDNA u vodi!

Društvo -

Utapanje je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu. U našoj zemlji se na 100.000 stanovnika godišnje utopi jedna osoba. Utapanje troje dece na bazenu u Odžacima i na kanalu Dunav-Tisa-Dunav i dalje je u centru pažnje.

A kako bismo ove nesreće predupredili, istraživali smo šta je sve neophodno da znate pre nego što pustite dete na plivalište, kao i kako pomoći onom ko se davi.

Stručnjaci kao prvi savet ističu da se nikako ne treba kupati na neuređenim kupalištima i da ne pružate pomoć u slučaju da niste stručni kako ne biste i sami postali žrtve davljenja.

Ranko Demirović iz jedinice Spasilaštvo na vodi i na planinama Crvenog ksrta Srbije za Kurir televiziju kaže da u slučaju da se pomoć pruža sa obale, treba voditi računa da se dobaci spasilačko uže ili vrećica.

"Ako nije dostupna, veoma je bitno da dobacite neko plutajuće sredstvo, loptu, plastiku, granu, drvo", navodi on.

Bojan Bovan iz Sportskog centra Novi Beograd uoči početka sezone plivanja na otvorenim bazenima kaže da nesreća može da se predupredi na sledeće načine: "Obezbeđenje će sve nadgledati, a osim toga tokom noćnog kupanja neće biti dozvoljen ulaz deci. Kupati se na mestima gde je označeno bovama, gde nas spasilac može videti, ne ulaženje u vodu punog stomaka, u alkoholisanom stanju, smanjiće rizik od utapanja", zaključio je Bovan.

Pogledajte kako nam je spasilac na kraju demonstrirao način na koji se baca uže i pliva sa bovom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja