01:54

APARAT UZ KOJI JE PREŽIVEO DANSKI FUDBALER ERIKSEN!

KURIR TELEVIZIJA

APARAT UZ KOJI JE PREŽIVEO DANSKI FUDBALER ERIKSEN! Mogu da ih koriste laici, koštaju 3.000 evra a ima ih i na javnim mestima

Društvo -

Čitav svet je pre nekoliko dana zanemeo kada se danski fudbalski reprezentativac Kristijan Eriksen usred utakmice protiv Finske bez svesti srušio na zemlju. Život mu je spasen zahvaljujući brzoj reakciji lekara koji su primenom mobilnog defibrilatora uspeli da ga povrate u život.

Iako su veoma skupi, njihova cena iznosi oko 3.000 evra, ovi aparati koji često prave razliku između života i smrti, nalaze se i na nekoliko javnih mesta u Beogradu: na aerodromu Nikola Tesla, u SC 11 april, ali i Crvenom krstu.

Specijalista Urgentne medicine Ivana Stefanović kaže da automatski eksterni defibrilator postoji upravo zbog njegove važnosti u prvim minutama srčanog zastoja.

"Vi ne morate da imate medicinsko znanje koje ja imam da bi ste njime rukovali, ali morate da imate obuku ako ste očevidac, da ga postavite, da isporučite tu struju", navodi dr Ivana Stefanović.

Aparat je vrlo jednostavni za korišćenje. Dovoljno je samo da postupate po uputstvima, a on će sve ostalo da odradi na osnovu procene i u većini slučajeva spase potencijalno izgubljenje živote.

Iz Crvenog krsta Srbije objašnjavaju da aparat ima dve funkcije.

"Jedna je da isporuči elektrošok i da pokuša da vrati srčani ritam, druga jeste bitna funkcija da analizira srčani ritam, tako da ne postoji strah da li ćemo staviti taj AED aparat ili defibrilator i da li će neko dobiti srčani udar a da je njemu srce radilo. Dakle nema takve brige, prosto postavimo aparat i on će sam analizirati srčani ritam", objasnila je Bojana Banjević. S obzirom na to da Hitnoj pomoći u najboljem slučaju treba desetak minuta da dođe na adresu pacijenta, ovi aparati su dragocena pomoć laicima da kupe vreme i spase potencijalno izgubljenje živote.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track