NAVALA NA GRČKU: Turisti pohrlili, pogledajte kolone na Evzoniju FOTO
Foto: Kurir

ČEKA SE OKO TRI SATA

NAVALA NA GRČKU: Turisti pohrlili, pogledajte kolone na Evzoniju FOTO

Društvo -

Zemlje članice EU odlučile su da vrate Srbiju na listu epidemiološki bezbednih zemalja, čijim građanima će biti dozvoljeno putovanje u EU.

Državljani zemalja sa takozvane zelene liste u Grčku će moći da uđu sa negativnim antigenskim testom, saopštio je zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias. Naime od 21. juna u 6 sati po lokalnom vremenu, državljani zemalja sa zelene liste EU, u koje spada i Srbija, u Grčku će moći da uđu i uz negativan antigenski test, koji je dosta jeftiniji od PCR testa.

Evzoni
foto: Kurir

Naime, dok PCR košta 9.000 dinara, cena antigenskog (brzog testa) iznosi 3.500 dinara. Deca do 12 godina starosti koja dolaze iz zemalja sa zelene liste moći će da uđu u Grčku bez negativnog PCR testa na korona virus.

Evzoni
foto: Kurir

Velike gužve na ulazu u Grčku su počele da se formiraju još jutros pa su se na Evzoniju stvorile nepregledne kolone.

Za razliku od graničnog prelaza Promahonas gde su gužve rezultat nasumičnog testiranja, na Evzoniju se stvaraju gužve usled verskog praznika "Petok pred Duhovden", odnosno, Duhov dana koji se obeležava 18. juna, a koji se u Severnoj Makednojij vodi i kao neradni dan.

Evzoni
foto: Kurir

Naši putnici, kako saznajemo, čekaju više od tri sata na granici.

1 / 7 Foto: Kurir

Inače, Srbija i Grčka potpisale su proletos dokument po kom je državljanima Srbije koji su vakcinisani cepivima protiv korona virusa dostupnim u našoj zemlji dozvoljeno da uđu u Grčku bez odlaska u karantin. Potrebno je da imaju povrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), podsećaju na sajtu Ministarstva spoljjnih poslova Srbije.

Oni koji nisu vakcinisani protiv korona virusa trebalo bi da obezbede negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 6 godina starosti) ili potvrdu o preležanom kovidu-19 u prethodnih 2 do 9 meseci pre putovanja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track