Najnovije vesti

ZAJEDNIČKA KAMPANJA U SRBIJI, CRNOJ GORI I SEVERNOJ MAKEDONIJI: Vozi odmoran

akcija

ZAJEDNIČKA KAMPANJA U SRBIJI, CRNOJ GORI I SEVERNOJ MAKEDONIJI: Vozi odmoran

Društvo

Ovog leta planirana je zajednička kampanja pod nazivom "Vozi odmoran" koja bi trebalo da doprinese smanjenju broja saobraćajnih udesa, rečeno je danas na Međunarodnoj konferenciji "Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" održanoj na Kopaoniku.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Duško Pešić je rekao da će u kampanji učestovati Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i da će se razgovarati i sa predstavnicima Republike Srpske da se i oni uključe, kako bi se doprlo do što većeg broja ljudi.

Predsednica Republičkog saveta za bezbednost saobraćaja Severne Makedonije Gordana Kožuvarovska je navela da se leti broj saobraćajnih nesreća udvostručuje i da će se radi popravljanja stanja, u okviru ove kampanje, vozačima na graničnim prelazima Srbije i Severne Makedonije deliti edukativni materijal iz koga treba da vide kako umor deluje na upravljanje motornim vozilom.

Direktor Saveta za bezbednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić je istakao da će prema optimističnim prognozama u Republici Srpskoj ove godine broj stradalih u saobraćajnim nesrećama biti ispod trocifrenog broja, tj. manji od 100.

"Ključna ocena na savetu za bezbedensot saobraćaja je da je stanje zadovoljavajuće. Međutim, moramo ići ka boljoj oceni i ispunjenju onoga što je lane je usvojeno na nivou Ujedinjenih nacija i strategije o bezbednosti saobraćaja za sledećih 10 godina, prema kojoj se ovi negativni brojevi moraju smanjiti za 50 odsto", istakao je Krunić.

Konferencija je posvećena bezbednosti saobraćaja u lokalnoj zajednici a direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Duško Pešić je naglasio da je jedan od prioriteta u radu ove agencije upravo saradnja s lokalnim savetima za bezbednosot saobraćaja.

Naveo je da je od 2018. godine u nadležnosti Agencije davanje saglasnosti na progarme rada lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja.

"Ova konferencija je bila prilika da razmenimo iskustva i da lokalnim samoupravama pokažemo primere dobre prakse ali i da edukujemo lokalne savete kako da naprave programe rada. Naša poruka jeste da ih rade na osnovu analize stanja, dakle da prvo uoče probleme, pa da onda donose odgovarajuće upravljačke mere i aktivnosti", istakao je Pešić.

Predsednik naučno-programskog odbora Konferencije Krsto Lipovac je ukazao da ima dosta dobrih primera u bezbednosti saobraćaja ali da bi razmena tih primera među lokalnim samoupravama trebalo da bude brža i češća.

" Zato mi na svakoj konferenciji obezbeđujemo predstavljanje najboljih primera, diskusiju o njima, kao i radionice, kako bi što veći broj lokalnih samuprava prihvatio najbolju praksu", rekao je Lipovac i dodao da su na konferenciji na Kopaoniku organizovane tri veoma važne radionice.

Jedna se odnosi na to kako pripremiti optimalne mere bezbednosti saobraćaja u programima bezbednosti saobraćaja lokalnih samouprava, druga kako da se taj program uobliči i završi, uključujući i dobijanje saglasnosti Agencije za bezbednost saobraćaja dok se treća odnosila na unapređenje propisa i probleme u primeni propisa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja