KUPAČI, OPREZ! OPASNOSTI VREBAJU NA KUPALIŠTIMA I BAZENIMA: Pazite se bakterija, plivačkog uha i gljivica
Foto: T. Ilić

POČELA SEZONA NA JAVNIM KUPALIŠTIMA

KUPAČI, OPREZ! OPASNOSTI VREBAJU NA KUPALIŠTIMA I BAZENIMA: Pazite se bakterija, plivačkog uha i gljivica

Društvo -

Paklene vrućine najavljene za narednu nedelju obeležile su početak leta, a kupališta i bazeni širom Srbije su već tokom vikenda bili prepuni. Ljudi dolaze kako bi se rashladili i uživali u suncu, međutim, stručnjaci upozoravaju da uživanje na javnim kupalištima sa sobom nosi i određene rizike jer bazeni mogu da postanu izvori svakojakih zaraza ukoliko voda nije mikrobiološki ispravna. Infekcije uha, kože i oka su samo neke od zaraze koje možemo dobiti na bazenima ukoliko se ne pridržavamo pravila i saveta.

Lekari navode da je upala uha ili takozvano plivačko uho najčešća infekcija koja se dobija prilikom plivanja i ronjenja i ulaska vode u uho. Simptomi infekcije su natečeno uvo, bolno na dodir, a moguća i pojava gnojenja. Leči se antibioticima i antimikoticima, a savetuje se da ne koristimo štapić za uvo jer može da dovede do još većeg proširenja infekcije.

bazeni
foto: Opština Stari Grad

Takođe, nečista voda može da dovede i do infekcije oka ili bazenskog konjuktivitisa, koji se pojavljuje usled kontaminacije bazena urinom osobe koja ima neku genitalnu infekciju. Simptomi koji se mogu javiti su crvenilo, suzenje i peckanje oka, otok kapka i osetljivost na svetlost. Lekari preporučuju da obavezno potražimo stručnu pomoć jer se kod ovakve upale daju antibiotske kapi za oči.

Bazeni su idealno mesto za nastanak gljivica na koži, kojima pogoduje vlaga, toplota, vlažni peškiri i kupaći kostimi, kao i vlažni podovi. Na koži se može pojaviti izraženo crvenilo upaljene regije, to najčešće mogu biti stopala, svrab, pucanje kože. Zbog toga na bazenima obavezno treba nositi papuče. Tokom plivanja, ronjenja i brčkanja u vodi, često se desi da se nagutamo bazenske vode, a stručnjaci upozoravaju da je dovoljan samo jedan gutljaj koji može da dovede do dijareje. Posetiocima bazena se preporučuje da, ukoliko su imali ovaj stomačni problem dve nedelje pre dolaska na bazen, izbegavaju kupališta kako bi smanjili rizik da zaraze druge ljude. Kako bi se smanjio rizik od infekcija i raznoraznih povreda, kupačima se savetuje izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenje na površinama neposredno oko bazena.

ČINJENICE/SAVETI

- Obavezno tuširanje pre ulaska u bazen i nakon izlaska iz njega

- Ispod tuša obavezno nositi papuče kao i dok hodate oko bazena

- Ne sedite na ivici bazena, gde može biti najveća koncentracija prljavština

- Koristite dezobarijere i lične peškire

- Nemojte gutati bazensku vodu

- Ukoliko imate neku povredu na telu, poput ekcema na koži, nemojte odlaziti na bazen

(Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track