DIVLJANJE: Uništili 17 spomenika na srpskom groblju u Hrvatskoj
Foto: Printscreen

VANDALIZAM

DIVLJANJE: Uništili 17 spomenika na srpskom groblju u Hrvatskoj

Društvo -

U naselju Kovačevac kod Nove Gradiške vandali rušili nadgrobne ploče, policija još traga za njima, a malobrojni Srbi povratnici ne kriju zabrinutost

Na pravoslavnom groblju u naselju Kovačevac kod Nove Gradiške u Hrvatskoj uništeno je 17 nadgrobnih spomenika. Dok policija traga za počiniocima, malobrojni Srbi povratnici ne kriju zabrinutost, prenosi RTRS.

Krstovi naopako

Ovo se, kako ističu, ne događa prvi put.

- To je toliko nisko, toliko mizerno, ja se naježim, nemam reči. Pre desetak godina na grobovima su bili drveni krstovi, a kad su mi došli zetovi iz Nemačke, ti krstovi su bili naopako okrenuti i zabodeni u zemlju - ispričao je Boško Margetić iz Kovačevca.

Rušenje pravoslavnih spomenika uznemirilo je Srbe povratnike. Ovako se, kažu, šalje loša poruka. Goran Nogić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Nova Gradiška, rekao je da se ruše grobovi njihovih predaka. - Ne može čovek ostati ravnodušan na to. To je vest koju smo svi primili kao da nas je neko ubo šilom - potresen je Nogić.

spomenici, Hrvatska
foto: Printscreen

Iz Policijske uprave brodsko-posavske saopštili su da je na licu mesta izvršen uviđaj, kao i da se traga za počiniocima.

Rušenje nadgrobnih spomenika u Kovačevcu nije izolovan slučaj. Na meti vandala proteklih godina često je bilo i pravoslavno groblje u Novoj Gradišci. A svaki ovakav potez kod Srba povratnika izaziva dodatnu strepnju i strah. Prema poslednjem popisu, u Novoj Gradišci bilo je 670 Srba. Njihov broj se, međutim, smanjuje. Nogić za RTRS upozorava da su Srbi, strahujući za svoju sudbinu, prestali da se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda i da kidaju veze sa svim što ima reč „srpski“.

Dušan Nogić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije, navodi da je prisutan strah kod pripadnika srpskog naroda, te upozorava da kad u društvu postoji strah, tu nema razuma ni pameti.

Obećali sanaciju

Gradske vlasti obećale su sanaciju porušenih spomenika na pravoslavnom groblju u Kovačevcu. Srbi povratnici očekuju da će krivci za taj vandalski čin što pre biti pronađeni i procesuirani.

spomenici, Hrvatska
foto: Printscreen

Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track