Ostaćemo bez vode za piće!

Alarmantno

Ostaćemo bez vode za piće!

Društvo -
Vodotoci mnogih reka u Srbiji presušili ili drastično opali, zbog čega je ugroženo vodosnabdevanje. Preti i veliki pomor ribe

BEOGRAD - Presušili!Svi se slažu da je višemesečna suša prouzrokovala neviđenu štetu, kako u poljoprivredi, tako i na rekama, čiji su vodotokovi na zabrinjavajućem nivou. Osim toga što je rod poljoprivrednih prinosa smanjen za 50 odsto, a Vlada Srbije još nije proglasila sušu elementarnom nepogodom, javlja se i nov problem zbog toga što su mnoge reke u Srbiji presušile.Kako kažu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, do kraja avgusta i u prvoj polovini septembra vladaće nepovoljni hidrološki uslovi u pogledu kvaliteta vode, otežanih uslova plovidbe, vodosnabdevanja i malih zaliha vode u akumulacijama.- Svi vodotoci u Srbiji su veoma ugroženi. Situacija se neće promeniti ni u narednom periodu, kada možemo da očekujemo ponovni toplotni talas. Skoro dva meseca upozoravamo na alarmantnu situaciju. Čim je suša na rekama, to znači da vlada i u poljoprivredi i u podzemnim tokovima - rekla je Zorica Barbaroša, hidrološki prognostičar.Kako je ona navela, prema poslednjim merenjima vodotok na Dunavu kod Pančeva je ispod niskog plovidbenog nivoa, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice.- Proticaj vode na mnogim rekama približio se biološkom minimumu. To znači da postoji mogućnost pomora ribe, zapravo da postoji velika ugroženost čitave flore i faune - upozorila je ona.Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić tvrdi da se ova situacija može prevazići izgradnjom mikroakumulacija.- U vreme viših nivoa vodostaja lagerovala bi se voda, što bi predstavljalo kapitalnu i višestruko korisnu investiciju za potrebe vodosnabdevanja industrije, navodnjavanja, ribarstva... - rekao je profesor Ševarlić.

MILADIN ŠEVARLIĆ
MILADIN ŠEVARLIĆ

U Vojvodini šteta milijardu evra!Kako kaže profesor Miladin Ševarlić s Poljoprivrednog fakulteta, procena štete još nije završena, ali za sada se zna da u Vojvodini iznosi oko milijardu evra.- Na teritoriji centralne Srbije još se sagledavaju posledice, ali, ako se zna da je u tom kraju veće učešće bogatijih kultura, kao što su voćnjaci i vinogradi, možemo da pretpostavimo da će šteta biti najmanje još tolika - rekao je ovaj stručnjak iz oblasti ekonomike poljoprivrede.Ugrožene reke u Srbiji95% presušile- Stari Begej- Brzava- Moravica- Toplica- Jablanica- Veternica- Vlasina- Lugomir- Kolubara- Lim80% presušile- Zapadna Morava- Ibar- Drina- Sava- Tamiš* Pregled protoka vode na dan 16. avgust 2012.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track