KURIR TELEVIZIJA

ALEKSANDAR KONTIĆ I ZORICA ŠĆEKIĆ: Za decu koja žive u užasnim uslovima znalo se pre i 15 godina, mi žmurimo na ovakve stvari

Društvo -

Nakon izveštaja Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, pod nazivom "Zaboravljena deca Srbije", u kojem se govori o užasnim i nehumanim uslovima u kojima borave deca i mladi sa smetnjama u razvoju, Srbija je ostala u šoku. Kako smo dozvolili da ova deca budu u metalnim krevetima i kavezima, atrofirani u bolovima i da na žalost umiru u neljudskim uslovima i to u ustanovama koje bi trebalo da brinu o njima.

O ovoj temi danas govorili su u "Pulsu Srbije" psiholog Aleksandr Kontić i Zorica Šćekić, majkom dva punoletna sina obolela od cerebralne paralize.

Puls Srbije
foto: Kurir televizija

- Moramo da budemo svesni da postoje i neke ružne strane stvarnosti, i mi ne smemo da zaboravimo to. Ja verujem da ćemo do kraja izgurati ovaj slučaj - kaže Aleksandar.

- Ja se osećam poraženo kao čovek, kao majka i majka dečaka sa smetnjama u ratzvoju. Da bi se nešto promenilo država sistemski mora da reaguje. Važno je da se napravi podrška porodicama dece sa smetnjama u razvoju. Roditeljima je potrebna psiho-socijalna pomoć, koja kod nas ne postoji - kaže Zorica.

Puls Srbije
foto: Kurir televizija

Ona je navela da je podrška porodici važna doživotno, jer su vremenom potrebe roditelja su samo veće.

- Neko je ozbiljno omanuo i nadam se da to nije svuda. Nadam se da je negde mnogo bolje i drugačije. Mada tih izveštaja je bilo i pre petnaestak godina. Nismo reagovali jer nam je teško da sagledamo ružniju stranu života. Mi imamo dečju potrebu da svet bude samo u lepim bojama - kaže Aleksandar.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

02:30

KARLIČIĆ: Stanišić i Simatović moraće ipak da ostanu u pritvoru HRVATSKA UTICALA NA PRESUDU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja