00:55

Radiolog otkriva kako da se zaštitite od karcinoma

KURIR TELEVIZIJA

OD RAKA DOJKE UMRE 4 OD 5 ŽENA! Ana je pobedila opaku bolest za MANJE OD GODINU DANA, ovo su saveti radiologa kako da se spasete

Društvo -

Na dnevnom nivou 4 do 5 žena u Srbiji umre od karcinoma dojke, a godišnje oboli 3700 žena.

Ova brojka nije ni malo naivna, kada znamo da se poslednjih godinu dana bavimo brojem umrlih od korone i koji na dnvenom nivom odnese toliko ljudi.

Ana Dormik, osnivač udruženja "Žena za ženu" izborila se sa karcinomom, a danas se priseća kako se osećala kada je saznala da boluje od teške bolesti.

Rak Dojke
foto: Kurir Televizija

- Nije lako i nikada nije pravi momenat da saznate pravu dijagnozu i jako lepo zvuči da ovo ostavljam prošlosti u amanet. Meni je baš juče bila poslednja hemoterapija. Bolest kao bolest za sobom vuče period koji okreće vaš život na potpuno drugu stranu. U avgustu prošle godine sam saznala da bolujem o karcinoma dojke, prva hemoterapija je krenula u decembru i do juče je trajalo - rekla je Dormikova:

Rak Dojke
foto: Kurir Televizija

Ana je brzo pobedila bolest jer je redovno odlazila na kontrole, a radiolog Magdalena Radović je otkrila da li žene vode računa o svom zdravlju:

Rak Dojke
foto: Kurir Televizija

- Statistika koju ste naveli je poražavajuća za Srbiju, naša zemlja je inače drugom mestu u Evropi po umiranju od raka dojke, a sve zato što se naše žene javljaju kasno. oko 85% se javlja već u uznapredovanom stadijumu kada su čvorovi veći, kada su limfni čvorovi zahvaćeni kada je ishod neizvestan što omogućava da smo u toj kategoriji. Važno je napomenuti da nijedna žena nema nijedan poznati faktor rizika da oboli od karcinoma doijke. Ako 85% žena nema baš nijedan faktor rizika onda se nameće potreba za preventivnim pregledima koji treba da bude za žene prosečnog rizika, zato što biti žena i s tim što si starija već imate faktor rizika za karcinom dojke - rekla je Radovićeva.

(Kurir.rs)

Bonus video:

09:21

Od raka pluća dnevno umre 13 osoba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track