02:37

GAVRILOVIĆ: Bankari treba da nam objasne šta su troškovi obrade kredita!

kurir televizija

KO JE U PRAVU, GRAĐANI ILI BANKE: Vladimir Vasić i Dejan Gavrilović u Usijanju dana

Društvo -

Da li banke imaju pravo da naplaćuju obradu kredita? Da li su građani potpuno zaštićeni nakon povlačenja autentičnog tumačenja zakona ili je ovo samo privremena mera?

Veliku polimiku izazvala je najava da će poslanici u Narodnoj skupštini usvojiti autentična tumačenje tri zakona, zbog kojih bi na hiljade građana izgubilo postupke pred sudom protiv banaka koje su im naplaćivale troškova obrade kredita. Predlozi su u međuvremenu povučeni, ali je polemika i dalje u toku. U Usijanju dana večeras od 19.20 čućete argumente i jedne i druge strane.

Usijane
foto: Printscreen

Gosti večerašnje emisije su Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije i Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva". Urednica i voditeljka Usijanja dana je Silvija Slamnig.

- Mislim daje država pokušala da nađe rešenje, i ne u korist banaka, nego u korist svih nas. Država kad uzima kredit u inostranstvu plaća troškove, kaže Gavrilović.

01:20

Da li banke imaju pravo da naplaćuju obradu kredita?

- U hiljadama tužbi banke su imale mogućnost da dokažu šta je to obrada kredita, ali nisu. Banka može da zaradi samo na kamatama, nikakva nakdnada za obradu i slično, kaže Gavrilović.

Usijanje
foto: Kurir

- NBS je ojoš 2012. naredila bankama da vrate novac koje su uzeli za menjanje kamate, to je bilo 50 miliona evra, ima pno stavki, ja sam tražioda nam banka objasni šta je to održavanje rečuna, dva puta nismo dobili odgovor, ako ne dobijemo, sledi im tužba, kaže Gavrilović.

Usijanje
foto: Kurir

- Evropski sud pravde kaže da ukoliko je klijent prihvatio pre uzimanja kredita onda banka ima prava na naknade, kaže Vasić.

Bonus video:

01:47

DUEL GAVRILOVIĆA I VASIĆA

- Tužbi će biti sve više, sad ih ima oko 150.000. Ovde se radio o interesima građanai privrede. Pre par meseci jednom pravnom licu je vraćeno 150.000 evra sa zateznim kamatama. Previše je ljudi tužilo banke, došlo bi do političke štete kad bi banke nastavile, a može da se ponovo uvede ustanova zajedničke tužbe. Bankama se malo smanjio profit, pa su počele da uvode razne naknade, kaže Gavrilović.

-

Usijanje
foto: Kurir

Nadam se da je ovaj pokušaj bankara stavljen ad akta, do sada su bankarima propala dva pokušaja, očigledno je da se radi sve da se bankama pomogne, mi u ime Efektive nećemo dozvoliti da ovakve stvari prođu, nije ovo samou Srbiji, kaže Gavrilović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track