SVET: ZLATO PROGLAŠENO PRVOKLASNOM IMOVINOM! KO IMA ZLATO BIĆE BOG NA ZEMLJI! OČEKUJE SE SKOK TRAŽNJE I CENE
Foto: Promo

SVET: ZLATO PROGLAŠENO PRVOKLASNOM IMOVINOM! KO IMA ZLATO BIĆE BOG NA ZEMLJI! OČEKUJE SE SKOK TRAŽNJE I CENE

Društvo -

U svetu se beleži osetan rast cena nafte, nekretnina, kukuruza i ostalih sirovina. Svi ti proizvodi , suštinski vrede isto kao i pre pandemije, jer je za stvaranje istih, potrebna ista energija i isti rad

Da li ste znali da novac svaki dan gubi vrednost ?

Većina ljudi svakodnevno se susreće sa ovom činjenicom i ne obraćajući pažnju na nju.

Svaki dan odlazimo u markete u nabavku osnovnih namirnica. Nekada primetimo da je neki proizvod skuplji, a nekada ne.

Ali, kada se suočimo sa činjenicom da čelik u svega par dana poskupi 140%, građevinski materijal 40% , drvena građa 200%, novi automobili 20% , onda je to alarm , koji nas tera da se zapitamo šta se zaista događa. Najvećem broju građana nije poznato da se inflacija najčesće odrazi na globalno finansijsko tržište, finanansijske instrumente i proizvodne impute, kao rezultat multipliciranog uvećanja novčane mase na globalnom nivou.

Navedene činjenice nisu ništa drugo, već početak inflacije koja je zahvatila određena tržista i određene sirovine.

U svetu se beleži osetan rast cena nafte, nekretnina, kukuruza i ostalih sirovina. Svi ti proizvodi , suštinski vrede isto kao i pre pandemije, jer je za stvaranje istih, potrebna ista energija i isti rad.

Drugim rečima, proizvodi vrede isto, a novac vredi manje. Inflacija je opšti porast cena, ili opšte obezvređivanje novca.

Usled pandemije, većina zemalja je bila zaključana. Nakon pojave vakcina, svet je postao sigurniji i to je rezultiralo ukidanjem mera. Tržišta su postala intenzivnija, potražnja za dobrima uslugama počela je rasti brže od očekivane i to je stvorilo veliki pritisak na cene. Dobar primer je tržište mikročipova koje je usled nestašice, uvećalo svoju vrednost više puta.

Takođe, uvećanje novčane mase na globalnom nivou dovelo je do toga da veliki deo novca završi na investicionim tržištima u deonicama, nekretninama, kriptovalutama itd. Cena svih investicionih kategorija usled naleta potražnje osetno je porasla.

Kao rezultat navedenog , imamo da novac koji stoji u gotovini ili na računima sve manje vredi, tj. da sve manje proizvoda i usluga možemo da kupimo za isti.

ŠTA JE REŠENJE?

Rešenje se nalazi pred svima nama. To su konkretni imovinski oblici .

"Banka za medjunarodna poravnanja(Bank for International Settelements -BIS) je najstarija finansijska organizacija , cija je osnovna funkcija da podstice medjunarodnu finansijsku saradnju i da posreduje u finansijskim transakcijama izmedju centralnih banaka.

Nedavno je , kao bomba odjeknula vest da je BIS uveo novu regulatornu odluku pod nazivom ,,Basel III " kojom se fizicko zlato proglasava prvoklasnom imovinom. Sustinski to znaci da je zlato proglaseno imovinom bez rizika.

Za poznavaoce prilika, ova odluka je bila ocekivana. Takodje ,ista je bila poznata i vecini centralnih banaka , koje su maltene takmicile , koja ce vise kupiti fizickog zlata na medjunarodnom trzistu.

Medju drzavama koje su racionalno odlucivale , nalazi se i nasa drzava koja je osetno uvecala zlatne rezerve u prethodnom periodu i na taj nacin dodatno zastitila monetarnu aktivu."

U svetu najpopularniji imovinski oblik za zaštitu novca od inflacije jeste investiciono zlato. Investiciono zlato je čisto zlato. Zlato najveće moguće čistoće 999,9 koje se proizvodi u strogo kontrolisanim industrijskim uslovima.

Najveći proizođaci zlata nalaze se u Švajcarskoj. Švajcarska je poznata kao zemlja najveće pravne i ekonomske sigurnosti. U prilog toj činjenici ide i činjenica da značajan deo svetskih rezervi zlata čuva se upravo u švajcarskim trezorima.

Najveći svetski proizvođač zlata jeste nemački koncern Heraeus. Heraeus posluje u svim relevantim časovnim zonama i poznat je kao kompanija najvece poslovne i pravne sigurnosti.

Heraeus, prepoznaje švajcarsku kompaniju Argor Heraeus kao kompaniju koja je u celosti u skladu sa razvojnom strategijom Heraeusa i 2017.godine dolazi do sinergije. Heraeus postaje 100% vlasnik Argor Heraeusa.

Tako nastaje najjači svetski brend na tržištu plemenitih metala.

Opste poznato je da cena zlata ima kontinuiranu progresiju kada je u pitanju duži vremenski period. Unza zlata 2000.godine vredela je 400U$, a u epicentru pandemije 07.08.2020. godine dostigla je istorijski rekord od 2070U$ .

Ono sto je karakteristično za zlato, jeste da zlato najviše vredi u periodima kriza. Suštinski to je dobro, ako Vam u periodu krize zatreba novac, on će vredeti osetno više nego pre krize.

Ono što je interesantno, po pravilu i tražnja za zlatom je najveća u periodima kriza. U takvim situacija neretko se dešava da je zlato nedostupno za kupovinu.

Mudri ulagači kupuju zlato u normalnim okolnostima, kada je zlato dostupno za kupovinu.

Subjektivno možemo govoriti o niskoj, ili visokoj ceni zlata. Objektivno, svaka cena zlata je dobra i prihvatljiva. Potrebno je samo da ulagački period nije kratak. To podrazumeva da ne postoji namera unovčavanja proizvoda u vremenskom intervalu kraćem od 24 meseca.

Sve relevantene informacije o kretanju vrednosti zlata u proteklom periodu možete saznati posetom stranice: zlatnapoluga.rs/investiciono-zlato

Zlatara Gold, uvoznik i prodavac investicionog zlata u našoj zemlji omogućila je kupovinu investicionog zlata na jednostavan način.

Sve informacije o investicionom zlatu i cenama možete saznati na ovom linku.

Preuzmite besplatno aplikaciju za pracenje cene zlata OVDE

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja