02:03

DA LI OBEZBEĐENJE KONTROLORA IMA PRAVA DA NAS LEGITIMIŠE? Advokat dao odgovor na vest koja je izazvala BURNE REAKCIJE građana!

KURIR TELEVIZIJA

DA LI OBEZBEĐENJE KONTROLORA IMA PRAVA DA NAS LEGITIMIŠE? Advokat dao odgovor na vest koja je izazvala BURNE REAKCIJE građana!

Društvo -

Vest da će kontrolori imati obezbeđenje naišlo je burne reakcije građana, a sada je stigla još šokantnija najava da će oni moći i da legitimišu građanine.

Promena zakona je uslov koji se mora ispuniti da bi obezbeđenje legitimisalo građane. Dok se to ne desi lične podatke možemo ostaviti za sebe.

Kontrolori
foto: Kurir Televizija

- Monopolom fizičke sile raspolaže isključivo država, ali ona tu svoju funkciju vrši preko redovne i komunalne milicije i ne mogu neka privatna preduzeća i privatni subjekti vršiti policijska ovlašćenja, primeniti silu u javnom prevozu ili legitimisati građane. Oni mogu tu biti kao psihološka podrška kontrolorima ali ne mogu terorisati putnike - rekao je advokat Ivan Ninić.

Kontrolori
foto: Kurir Televizija

Kako kažu iz "Kentkarta", firme od koje je ova ideja potekla. Ipak, napade i neprijatnosti doživljavaju i putnici, pa je važno znati da li su kontrolori prošli adekvatne obuke.

Kontrolori
foto: Kurir Televizija

- Kontrolori su prošli i obuku i imaju pravilnik koji definiše pravila kako moraju da se ponašaju i ophode. Svi su završili razne obuke i svi moraju da donesu potvrdu da nisu osuđivani ni krivično gonjeni. Dakle, apsolutno se vodi računa o tome od samog starta i apsolutno se vodi računa o tome da bilo ko ko prekrši ovlašćenje bude sankcionisan i udaljen da ne radi taj posao - rekao je Veljko Vlahović iz kompanije "Kentkart".

Kontrolori
foto: Kurir Televizija

Predstavnici grada podržavaju sva rešenja koja su u skladu sa zakonom i ugovorom sa privatnim partnerom "Kentkartom".

- Mi smo uputili dopis gradskom pravobranilaštvu i zamolili smo ih za njihovo mišljenje u vezi svega ovoga i na osnovu dobijenog mišljenja mi ćemo dalje postupati. Mi za sada ne vidimo da je sporno da neko bude fizički prisutan uz kontrolora s obzirom da imamo velike napade na kontrolore - rekao je Jovica Vasiljević iz sekretarijata za javni prevoz.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:22

Bus plus odlazi u prošlost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track