KORONA BROJKE OPET TROCIFRENE: Danas 118 novozaraženih, jedan pacijent preminuo
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

poslednji podaci

KORONA BROJKE OPET TROCIFRENE: Danas 118 novozaraženih, jedan pacijent preminuo

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.405 građana od kojih je 118 novozaraženo.

Preminuo je jedan pacijent dok se na respiratorima širom zemlje trenutno nalazi četvoro obolelih.

kovid
foto: Printscreen/covid19.rs

Dan ranije, podsetimo, na korona virus testirano je 4.874 građana od kojih je 69 bilo novozaraženo. Preminula su dva pacijenta, a na respiratorima bilo šestoro.

Inače, premijerka Srbije Ana Brnabić najavila danas da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba.

- Ja znam da su doktori u Kriznom štabu izuzetno zabrinuti. Veliki apel da se mladi vakcinišu, a ono što je meni važno da bismo nastavili s tim trendom najbezbednijih zemalja u Evropi u petak sam imala sastanak s našim nacionalnim timom za imunizaciju o trećoj dozi vakcine. Ono trenutno vode svoje studije, takođe gledaju i analize proizvođača vakcina, ali i praksu nekih drugih zemalja i preporuke SZO. Dogovor je da će do 23. jula dati svoje mišljenje Kriznom štabu, koji će do 1. avgusta dati svoju preporuku - rekla je premijerka.

Doktor Milanko Šekler sa Veterinarskog instituta u Kraljevu rekao je da razmišlja o trećoj dozi vakcine mesecima i da je to pominjao među prvima, još u martu.

"Pominjao sam u tom smislu da oni koji su primili vakcinu i dokazano je da su bili areaktivni, ne možemo dokazati da je njihov organizam nakon dve doze stvorio ikakav nivo antitela, predlagao sam da se dozvoli i treća doza, odnosilo se na starije pojedince, muškarce, kod kojih je imunološki sistem oslabljen da je reakcija na vakcinu mnogo slabija nego kod ljudi prosečnih godina i prosečnog zdravlja", napomenuo je Šekler.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track