VELIKA POČAST ZA NAŠEG NAJCENJENIJEG ONKOLOGA KOJI JE SPASAO NA HILJADE ŽIVOTA: Lik čuvenog dr Džodića na poštanskim markicama!
Foto: Printscreen Facebook

zasluge

VELIKA POČAST ZA NAŠEG NAJCENJENIJEG ONKOLOGA KOJI JE SPASAO NA HILJADE ŽIVOTA: Lik čuvenog dr Džodića na poštanskim markicama!

Društvo -

Lik dr Radana Džodića, dugogodišnjeg direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji je spasao živote na hiljade pacijenata, a koji je prošle godine preminio usled koronavirusa, našao se, od 5. do 11. jula, i na doplatnoj poštanskoj marki!

Ova marka izdata je u tiražu od 300.000 dinara, u apoenu od 10 dinara, a JP "Pošta Srbije" sredstva od njene prodaje uplatiće Društvu Srbije za borbu protiv raka, koje je osnosvano još 1927. godine.

Slobodan Čikarić
foto: Kurir

Doživotni počasni predsednik Društva i jedan od naših najčuvenijih onkologa dr Slobodan Čikarić kaže za Kurir da je ova praksa da se društvo delom finansira i od doplatne marke ustanovljena još 1990. godine, ali je 2015. sa tim prekinuto, da bi 2021. vlada Srbije ponovo donela uredbu o izdavanju doplatne marke "borba protiv raka" čija je vrednost polovina vrednosti aktuelne marke.

- U početku su se na markama nalazili crteži i detalji koji simbolišu borbu protiv raka, a onda je doneta odluka da se stavljaju bivši i aktuelni predsednici društva. Nakon što su se iscrpele te ličnosti, stavljani su zaslužni onkolozi. Ovog puta su hteli da stave moj lik, ali, kako sam ja već bio na doplatnoj poštanskoj marci, predložio sam da se stavi aktuelni predsednik društva prof. dr Danica Grujičić. Međutuim, ona je odbila jer je, kako je rekla, relativno kratko predsednik društva i sama je predložila da to bude dr Radan Džodić, naš poznati onkolog hirurg. S obzirom na veliki doprinos onkologiji Srbije, posebno hirurškoj, on više nego zaslužuje da bude na toj poštanskoj marki - kaže dr Čikarić, koji objašnjava da se od ovih sredstava delom omogućava i izdavanje časopisa "Rak - sprečiti, otkriti, lečiti".

Zoran Đorđević
foto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

Zoran Đorđević, v.d. direktor JP Pošta Srbije kaže za Kurir da je doplatna marka sa likom dr Džodića, koja je bila u opticaju od 5. do 11. jula, urađena na zahtev i po idejama Društva Srbije za borbu protiv raka koje je i korisnik sredstava od doplatne marke.

- Mi smo na njihov zahtev napravili marku po materijalima koje su nam dali - slika, ime, godina, logo društva, kao i uvek kada je u pitanju doplatna marka. Dr Džodić je veliko ime i ponosni smo što je takav stručnjak jedan od nas. To je najmanje što jedna državna firma može da uradi u čast jednog tako velikog stručnjkaka - zaključuje Đorđević.

Doplatna poštanska marka naplaćivala se na poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, osim na pošiljke novina i časopisa.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

ČINJENICE/O prof. dr Radanu Džodiću

Radan Džodić
foto: Printscreen
  • - Rođen je 2. novembra 1952. godine na Goliji
  • - Medicinski fakultet završio je 1978. godine, a redovni profesor onkološke hirurgije postao je 2005.
  • - Dugogodišnji je bio direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije
  • - Bio je i potpredsednik Svetske federacije onkoloških hiruških udruženja
  • - Objavio je oko dvesta radova u domaćim i stranim časopisma
  • - Usavršavao se u Francuskoj i Japanu, a tokom svog radnog veka uradio je više od 10.000 operacija
  • - Nosilac je više nagrada u oblasti medicinskih dostignuća
  • - Bio je specijalista za operacije tumora štitne žlezde i dojke, i važio je za jednog od najboljih u svom poslu
  • - Umro je od posledica koronavirusa 21. juna 2020, u 68. godini, u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track