KISIĆ TEPAVČEVIĆ APELOVALA NA SVE DA SE VAKCINIŠU: Na taj način zaštite i sebe, ali i druge!
Foto: Printscreen

KISIĆ TEPAVČEVIĆ APELOVALA NA SVE DA SE VAKCINIŠU: Na taj način zaštite i sebe, ali i druge!

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se obuhvat vakcinisanih ne povećava tempom koji je bio očekivan i ponovo apelovala na sve, pogotovo na ona između 18 i 30 godina da se vakcinišu.

Ministarka je odgovarajući na pitanja novinara nakon sednice Kriznog štaba navela da u poslednjih nekoliko meseci više od 99 odsto hospitalizovanih koji su zaraženi virusom korona nije vakcinisano.

Na pitanje da li je na današnjoj sednici razmatrano kako da se mladi motivišu da se vakcinišu, Kisić Tepavčević je rekla da je od početka imunizacije učinjen čitav niz afirmativnih poteza i podseća da je država dala stimulaciju od 3.000 dinara vakcinisanima, kao i da su se kulturne institucije, ali i mnogi festivali, poput Exita, uključili u kampanju motivisanja.

"Ali, ja ne znam da li je nekom potrebna veća motivacija od podatka da je više od 99 odsto osoba koje su poslednjih meseci hospitalizovani nevakcinisano. Vakcina spašava život", naglasila je ministarka.

Na pitanje da li na populaciju između 18 i 30 godina i njihovu neodlučnost u vezi s vakcinacijom utiče i to što prema vestima iz Izraela vakcina povećava rizik od miokarditisa, Kisić Tepavčević kaže da se od samog starta priča o raznim rizicima, ali da je istraživanjima dokazano da su vakcine bezbedne.

Dodaje da sada proizvođači vakcina rade istraživanja o dužini postvakcinalnog imuniteta.

"Bezbednost je dokazana, u najvećem broju slučajeva gde su se pojavile neke bolesti to nije imalo veze sa vakcinom sem što se podudarilo sa vremenom vakcinacije. Mlade osobe treba da shvate da ne postoji nijedna reakcija koja bi ih dovela u rizik od kasnijeg obolevanja, već da su rezervat prenošenja infekcije", kazala je.

Podsetila je da je deset dana bilo potrebno da se procenat vakcinisanih poveća za jedan odsto i apelovala je na sve koji su vakcinisani da utiču na one koje poznaju a koji se nisu vakcinisali da to učinei na taj način zaštite i sebe, ali i druge.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track