Najsavremeniji skener i angio sala u UKC Kragujevac
Foto: Promo

Najsavremeniji skener i angio sala u UKC Kragujevac

Društvo -

Posetom državnih sekretara Ministarstva zdravlja prof. dr Zorana Radovanovića i doc. dr Aleksandra Stefovskog u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, direktora UKC prof. dr Predraga Sazdanovića, rektora Univerziteta prof. dr Nenada Filipovića, dekana Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimira Jakovljevića, načelnice Šumadijskog upravnog okruga Biljane Ilić Stošić i lekara UKC, danas su zvanično pušteni u rad multislajsni skener na Klinici za radiologiju i najsavremenije opremljena angio sala interventne medicine Klinike za radiologiju. Za opremanje dve važne pozicije u zdravstvenom sistemu regionalnog centra, Ministarstvo zdravlja RS je obezbedilo oko 150 miliona dinara i to 82 miliona za opremanje kabineta za skener i 67 miliona dinara za angio salu.

UKC Kragujevac
foto: Promo

Grad Kragujevac regionalnim centrom pored Univerziteta, pravosuđa i privrede čini i Univerzitetski klinički centar. Po mnogo čemu i po mnogim kriterijumima povećavamo svoju prednost i posvećenost da u tome nastavimo. Ka Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac gravitira dva miliona građana Centralne i Zapadne Srbije i u svemu tome jako je bitno što je država sposobna i u situaciji da ozbiljno ulaže i u ovaj deo Srbije, rekao je gradonačelnik Dašić, pored ostalog i u zdravstvo u smislu moderne opreme i kvalitetnih kadrova. Zbog svega toga možemo biti veoma zadovoljni i bezbrižni kada je reč o lečenju naših sugrađana.

UKC Kragujevac
foto: Promo

U proteklih šest meseci Republika Srbija i Ministarstvo zdravlja uložili su 200 miliona dinara za opremanje UKC u Kragujevcu. Pored obezbeđenih aparata i uređaja najnovije generacije, klinički centar u Kragujevcu je kadrovski pojačan što stvara mogućnost da pacijenti mogu da urade potrebne preglede, da se obavi dijagnostika i nastavi lečenje ili druga intervencija, rekao je doc. dr Aleksandar Stefovski, državni sekretar.

Ministarstvo zdravlja je, prema broju stanovnika koji se leče u UKC Kragujevac, procenilo da je neophodna najsavremenija angio sala i skener, intenzivna nega na hematologiji, kiseonička terapija, a očekuje se nova aparatura iz sredstava Svetske banke, ultrazvuk, rendgeni i sve će se to vrlo brzo realizovati, rekao je prof. dr Zoran Radovanović, državni sekretar. Republika Srbija i Ministarstvo zdravlja istovremeno pored borbe protiv korona virusa u fokus stavlja i sve druge građane Srbije kojima je potrebna druga vrsta pomoći i lečenja, a pored moderne opreme to ostvarujemo zapošljavanjem novog kadra, mladih lekara i tehničara kakve Univerzitetki klinički centar u Kragujevcu ima.

UKC Kragujevac
foto: Promo

Prema kadrovskom planu koji je propisalo Ministarstvo zdravlja, zdravstveni sistem u UKC Kragujevac čini nešto manje od tri hiljade lekara tehničara i nemedicinskog osoblja, a direktor UKC prof. dr Sazdanović je najavio i nove zahvate za lečenje hematoloških pacijenata uz podršku Ministarstva i već osposobljenog kadra.

Pored infrastrukturnog plana da obezbedimo intenzivnu negu na Klinici za hematologiju za šta je Ministarstvo zdravlja dalo oko 41 milion dinara stekli su se uslovi za transplataciju kostne srži jer UKC Kragujevac ima taj kadar. Pored opreme i prostora, najskuplji je kadar, dobri lekari i tehničari koji svoj posao znaju i rade kako treba, a to je filozofija funkcionisanja kragujevačkog kliničkog centra, kazao je direktor prof. dr Sazdanović. Suština kvalitetne zdravstvene zaštite podrazumeva tri stvari, kadrove, opremu i rekonstrukciju prostora. Za sada sve ide po planu a završetak se očekuje krajem sledeće godine. U svemu tome nas je usporila korona. Nastupajući talas dočekujemo spremni, ali paralelno radimo naš osnovni posao, lečimo ljude i brinemo da to čine odlični lekari sa modernom opremom i u adekvatnim uslovima.

UKC Kragujevac
foto: Promo

Nakon zvaničnog puštanja u rad skenera i angio sale, u krugu Univerzitetskog kliničkog centra , Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske obavio je osvećenje kamena temeljca prve crkve u istoriji u krugu te zdravstvene ustanove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track