USKORO NOVA PRAVILA NA TRŽIŠTU: Država uči građane kako da podignu kredit
Foto: Shutterstock

Srbija će morati da primenjuje

USKORO NOVA PRAVILA NA TRŽIŠTU: Država uči građane kako da podignu kredit

Društvo -

EU priprema direktive za veću zaštitu potrošača kako od opasnih proizvoda, tako i prilikom uzimanja potrošačkih kredita

Institucije EU Evropski parlament i Savet EU uskoro će razmotriti predlog Evropske komisije kojim se revidiraju pravila EU kako bi se zaštitila prava potrošače, kako od opasnih proizvoda koji su se tokom pandemije pojavili na digitalnom tržištu, tako i prilikom uzimanja potrošačkih kredita. Ako pravni sistem EU usvoji nove predloge propisa, i Srbija će morati da ih primenjuje, poručili su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Bezbednost proizvoda

- Ukoliko oni budu ugrađeni u pravni sistem EU, implementiranje usvojenih direktiva i primena kroz propise Srbije je međunarodna obaveza naše zemlje preuzeta potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Predlozi vezani za zaštitu potrošača i bezbednost proizvoda tek treba da se razmatraju, procedura je prilično složena, zbog čega obično potraje, ali kad bude završena, usvojena rešenja će biti obavezujuća i za našu zemlju - rekla je za Tanjug Višnja Rakić, pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu potrošača.

Višnja Rakić
foto: beta

Naknade i kamate

Sudeći prema onome što se sada navodi u predlozima, to bi značilo da bi korisnici bankarskih kredita bili mnogo bolje i jasnije upoznati sa svim informacijama o kreditu. U predlozima se ide toliko daleko da je jedan od predloga Evropske komisije taj da države građane finansijski obrazuju i da im budu dostupna čak i savetovališta u kojima bi dobijali informacije i savete o zaduživanju. Među ciljevima koji se žele postići novim propisima su i ograničavanje naknada koje klijenti plaćaju, ali i kamatnih stopa.

- Imajući u vidu da je jedno od osnovnih prava korisnika finansijskih usluga, kao i prava potrošača, upravo pravo na obaveštenost i informisanje, smatramo da bi usvajanje strožih propisa i veća odgovornost svih učesnika na tržištu predstavljali korak napred ka njihovoj dodatnoj zaštiti. Ovo imajući u vidu da bi jedan od akcenata u predlogu direktiva bio da oni budu jasno obavešteni o svim informacijama o kreditu koje su im potrebne za donošenje racionalne odluke - navodi Rakićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track