INSPEKCIJI I ZAVODIMA URUČENO 46 NOVIH VOZILA Lončar: Obećali su mi da će stići svuda, nismo ni blizu rešavanja korona problema!
Foto: Ministasrtvo zdravlja

uručeni ključevi

INSPEKCIJI I ZAVODIMA URUČENO 46 NOVIH VOZILA Lončar: Obećali su mi da će stići svuda, nismo ni blizu rešavanja korona problema!

Društvo -

Sektor za inspekcijske poslove i gradski zavodi za javno zdravlje danas su, posle više od decenije, dobili ključeve 46 novih službenih vozila kako bi mogli brže i efikasnije da obavljaju svoje zadatke, rekao je pri dodeli ključeva ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da je 16 automobila dodeljeno inspekciji, dok je ostalih 30 namenjeno zavodima jer su im, prema njegovim rečima falila vozila kako bi obuhvatili i ona najudaljenija mesta.

- Zavodi nisu eksponirani, a odrađuju ogroman posao, da nije njih da isprate kontakte i urade sve što pripada njima mi danas ne bismo imali ovakav rezultat i ovakvu mirniju situaciju. Obećali su mi da će stići svuda i molim ih da nastave sa radom jer nismo ni blizu rešavanja korona problema - poručio je ministar Lončar.

škode, zavod, inspekcija
foto: Ministasrtvo zdravlja

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović iskazala je zahvalnost na vozilima i rekla da je to pokazatelj da je mreža instituta i zavoda prepoznata kao jedan od kljucnih faktora u oblasti javnog zdravlja.

- Automobili će nam značiti da ekipe što brže stignu do svih najudaljenijih krajeva Srbije. Hvala ministarstvu zdravlja na prepoznatim potrebama za to da budemo brži u kontroli kovida 19 - poručila je dr Jovanović.

Zlatibor Lončar
foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je reč o inspekciji, ministar Lončar je rekao da će oni imati pojačan obim posla i izneo brojke o tome koliko su inspektori ministarstva zdravlja radili od početka pandemije.

- Milion putnika je kontrolisano, a preko 400.000 nadzora su izvršili. Iznos izrečenih prekršajnih naloga je oko 76,2 miliona dinara a napisano je oko 5.000 kaznenih mera od čega je 1.285 zahteva poslato sudiji za prekršaje - rekao je Lončar.

škode, zavod, inspekcija
foto: Ministasrtvo zdravlja

Dodao je i da je 120.000 putnika stavljeno pod zdravstveni nadzor. Ministar je građanima poručio da inspekciji nije cilj da maltretira ljude, već da radi svoj posao kako bi se suzbilo širenje zaraze.

- Molim vas kad dođe inspekcija do vas, da znate da je to njihov jedini razlog, više bi voleli da se bave svojim aktivnostima od pre kovida, ali ne bi ništa bilo pod kontrolom da oni sad ne rade svoj posao i bio bi veliki problem za zdravstveni sistem - objasnio je ministar.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijeke poslove dr Goran Stamenković zahvalio se ministru što rešava bitne probleme kada je reč o radu inspekcije. Kako on kaže, novi kontingent vozila je motivacija inspektorima da nastave da rade svoj posao još efikasnije i operativnije, te da ispune sva očekivanja. Kada je reč o pojačanom inspekcijskom nadzoru, Stamenković kaže da je u junu i početkom jula bila umerenija kontrola, ali da sada situacija zahteva dodatne nadzore.

- Najveći posao nam prave ugostiteljski objekti gde vidimo kršenje mera kada je reč o broju prisutnih u lokalu. Mi smo dobili zadatak da sve to fotografišemo i iskontrolišemo kako bismo dalje procesuirali izrečene mere - zaključio je Stamenković.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track