MAJKU SU MI PREDOZIRALI SEDATIVIMA U DOMU NA PETROVARADINU! Ćerka Biljana P.: Umrla je posle dva dana!
Foto: AP/Ilustracija

jEDAN DOM ZA STARE NA PETROVARADINU

MAJKU SU MI PREDOZIRALI SEDATIVIMA U DOMU NA PETROVARADINU! Ćerka Biljana P.: Umrla je posle dva dana!

Društvo -

Svoju majku V. P. (80) odvela sam u jedan od domova za stare na Petrovaradinu kada više nisam mogla da po ceo dan budem pored nje jer je imala Alchajmerovu bolest.

Tamo sam je odvela svesnu i pokretnu, a nakon samo dva dana boravka u toj ustanovi ona je preminula jer su je predozirali sedativima, tvrdi za Kurir Novosađanka Biljana P., ćerka preminule V. P.

- Po preporuci bliskog rođaka, majku sam odvela u jedan dom za stare na Petrovaradinu 2. decembra 2019. godine. Nakon smo dva dana boravka javili su mi da je preminula u noći između 4. i 5. decembra u jedan sat iza ponoći - započinje priču za Kurir Biljana P., koja je nakon pisanja našeg lista o užasima koje su doživljavali korisnici drugih staračkih domova u Srbiji odlučila da i svoju muku predoči javnosti.

Biljana kaže da je majku posećivala i prvog i drugog dana boravka u staračkom domu kako bi joj donela stvari, hranu i lekove. - Pre nego što je otišla, jeste da je imala Alchajmera, ali bila je svesna i pokretna, mogla je da jede, priča, normalno je komunicirala. Međutim, dan nakon što sam je smestila u taj starački dom zatekla sam je da leži vezana u krevetu, a oči nije mogla da otvori. Zaposleni u domu su mi objasnili da je bila agresivna tokom noći i da su zato morali da je vežu kako ne bi naudila sebi ili drugima. Ipak, začudilo me je što nije bar oči otvarala. Molila sam je da me pogleda, ali nije mogla, samo je slabašno klimala klonulom glavom - priseća se Biljana.

Dodaje da je već tada uvidela da nešto nije u redu, zbog čega je odmah zahtevala da razgovara s lekarom. - Medicinska sestra je tvrdila da joj nisu davali lekove za smirenje, ubeđivala me je da je majka dobila svoju ranije prepisanu terapiju i da joj nije data prekomerna doza, kao i da je sve to urađeno u dogovoru s lekarom. Ipak, nije mogla da mi objasni zašto moja majka ne može da otvori oči - tvrdi Biljana i navodi da su je posle dva dana pozvali iz doma i saopštili da joj je majka preminula.

- Ona jeste imala srčane tegobe i bola je dementna, ali bije bila na samrti kada sam je u domu ostavila. Zbog stanja u kome je bila kada sam je u ta dva dana posećivala, verujem da su je tamo kljukali i predozirali lekovima za smirenje, od čega je i umrla. To mi je jedino logično objašnjenje, jer obdukcioni nalaz ni dan-danas nisam dobila - kaže Biljana i dodaje:

- O čudnim okolnostima majčine smrti odmah sam dopisima obavestila Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, kao i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, ali niko nije reagovao - tvrdi Biljana. Kurir je pre vikenda kontaktirao sa pomenutim domom za stare na Petrovaradinu, ali su nam odgovore najavili za danas.

Puna cena za pokojnike

Za tri noći u domu 500 evra

Biljana P. ističe i da, iako joj je majka boravila samo dva dana u domu, odnosno tamo provela nepune tri noći, dom joj je naplatio punu cenu od 500 evra za mesec dana.

- Još sam i telo preminule majke morala da "otplatim" u pogrebnom preduzeću s kojim je dom u dilu. To je bilo dodatnih 100 evra - tvrdi Biljana.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track