PREMINUO KNJIŽEVNIK I ISTORIČAR MIRKO DOBRIČANIN: Čuvar slavne topličke tradicije i autor knjiga o Gvozdenom puku!
Foto: screenshot

In memoriam

PREMINUO KNJIŽEVNIK I ISTORIČAR MIRKO DOBRIČANIN: Čuvar slavne topličke tradicije i autor knjiga o Gvozdenom puku!

Društvo -

Književnik, istoričar, pesnik i guslar, čuvar srpske tradicije Mirko Dobričanin, preminuo je danas u 95. godini.

Rođen je 22. juna 1926. godine u Dešiški, kod Kuršumlije. Radni vek proveo je u JNA odakle je otišao u penziju u činu potpukovnika. Tokom službe u vojsci intenzivno se bavio očuvanjem naše epske poezije, pa je jedan od osnivača i prvi predsednik guslarskog društva "Vuk Karadžić".

Napisao je mnoge knjige, od kojih je najpoznatija -Topličko gvozdeni puk "Knjaz Mihailo". Pre toga, napisao je knjige "Dobričani rodom Moračani", "Slavni guslar Perun", "Epske pesme Srbije i Crne Gore", "Junačka epika srpskog naroda", "Narodni guslar Dušan Dobričanin", "Filip Višnjić", "Sjaj gusala", "Monografija guslarskog društva Vuk Karadzić", "Moja životna staza".

Mirko Dobričanin
foto: screenshot

Za vreme službovanja u Sarajevu, gde je radio kao predavač u Vojnoj školi, osnovao je početkom sedamdesetih godina guslarsko društvo "Filip Višnjić" u Sarajevu i bio njegov prvi predsednik.

Nakon toga dolazi na rad u Beograd, gde radi u Generalštabu JNA, a tada osniva guslarsko društvo "Vuk Karadžić", čiji je prvi predsednik bio. Odlikovan je mnogo puta, a posebno mu je drago Visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Petra Cetinjskog, koje je dobio za naročito pokazanu ljubav višedecenijski doprinos u očuvanju tradicije i kulture Srpskog naroda. Iza sebe je ostavio troje dece i sedmoro unuka.

Preminuo je 20.jula 2021. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track