01:58

TEHNOLOŠKO REŠENJE BOLJE OD KOVID-PROPUSNICA? Stručnjaci objašnjavaju šta ono predstavlja i na koga će se odnositi!

KURIR TELEVIZIJA

TEHNOLOŠKO REŠENJE BOLJE OD KOVID-PROPUSNICA? Stručnjaci objašnjavaju šta ono predstavlja i na koga će se odnositi!

Društvo -

U mnogim evropskim gradovima nećete moći da uđete u prodavnicu, restoran, diskoteku ili tržni centar ukoliko ne posedujete kovid propusnicu kojom dokazujete da niste zaraženi koronavirusom.

Kurir televizija provravala je da li to očekuje i našu zemlju, šta o tome misle građani i da li se ovakvim sertifikatima diskriminišu građani koji ne žele da se vakcinišu.

Kovid propusnice
foto: Kurir televizija

Namera francuskog predsednika Makrona da uvede kovid-propusnice za ulazak u restorane, barove i tržne centre razbesnela je mnoge Francuze.

Većina sugrađana sa kojima smo razgovarali smatra da u Srbiji ovakve sertifikate ne treba uvoditi.

Kovid propusnice
foto: Kurir televizija

Stručnjaci i pravnici navode da su tehnološka rešenja, poput onih koje je Britanija uvela, bolja od zabrana.

U pitanju je program koji registruje sve ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom može biti dobar primer, jer su kontakt-osobe u obavezi da idu u izolaciju čime se suzbija širenje virusa.

- Tehnološka rešenja su bolja od samih zabrana ili rešenja tipa francuskih ili italijanskih. Ako mi baš moramo da uvedemo ovde... treba to elegantnije da rešimo nego da uvodimo propusnice jer tako udaramo na pravo građana da odlučuju o sopstvenoj sudbini - navodi profesor dr Petar Kočović.

Kovid propusnice
foto: Kurir televizija

Naš ustav ne dozvoljava nikakvu diskriminaciju građana, što na primer znači da se nikome ne sme zabranjivati da uđe u prodavnicu i da kupi hleb ukoliko nije vakcinisan.

- Nije normalno da vi imate građane prvog reda koji su se vakcinisali i građane drugog reda koji nisu. To za posledicu može imati apsolutno velike nemire, jer se ugrožava fundamentalno pravo i dostignuće ljudi da biraju na koji način će se lečiti - navodi advokat Ivan Simić.

Kovid propusnice
foto: Kurir televizija

Slično razmišljanje nedavno je izneo i srpski predsednik kada je istakao da za obaveznu vakcinaciju i kovid-propusnice postoji ograničavajući faktor, odnosno ustav.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:43

KURIR TELEVIZIJA ISTRAŽUJE: Ko će primiti treću dozu vakcine i da li je moguće mešati proizvođače?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track