Najnovije vesti

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Po svaku cenu branimo Mačvu, Srem i Južnu Bačku od svinjske kuge, bolesti za koju nema leka
Foto: Zorana Jevtić

Ministarstvo poljoprivrede

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Po svaku cenu branimo Mačvu, Srem i Južnu Bačku od svinjske kuge, bolesti za koju nema leka

Društvo

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će država po svaku cenu od afričke kuge svinja gledati da odbrani prostore Mačve, Srema i Južne Bačke koji su glavne proizvođačke tačke u proizvodnji svinja.

"Što se afričke kuge svinja tiče sve je očekivano. Ni Nemačka ne može da se izbori sa afričkom kugom svinja. To je bolest od koje nema leka, ljudi nisu u opasnosti, ali jeste fond svinja", rekao je on u izjavi za Tanjug.

Kako je naveo, u Srbiji su ovoj bolesti naročito je izložen granični prostor ka Bugarskoj i Rumuniji.

"U Rumuniji divlja ova bolest i ne mogu da je suzbiju. Mi afričku kugu svinja još uvek kontrolišemo na prostoru Istočne Srbije, nešto malo je ima u centralnoj Srbiji. Naše glavne proizvođačke tačke za svinje su Mačva, Srem i Južna Bačka. Gledaćemo po cenu svega da branimo te prostore", rekao je Nedimović.

On je ocenio da ne može da razume uzgajivače svinja iz Istočne Srbije koji svinje upkos upozorenjima puštaju u šumu, a ne prestaju ni sa praksom mešanja domaćih i divljih svinja.

"Tako postajemo uvoznici afričke kuge svinja. Moramo da promenimo svest o ovoj bolesti koja uopšte nije za igranje", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track