SKANDALOZAN POTEZ HRVATA: Doneli konačnu odluku, Nikola Tesla ipak na kovanicama evra
Foto: Shutterstock

otimaju tuđe

SKANDALOZAN POTEZ HRVATA: Doneli konačnu odluku, Nikola Tesla ipak na kovanicama evra

Društvo -

Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti "šahovnica", mapa Hrvatske će biti na novčuću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

To je odlučeno na sastanku Nacionalnog veća za uvođenje evra u Hrvatsku, prenosi zagrebački portal Indeks.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je, komentarišći uticaj koji će uvođenja evra imati na cene i plate, rekao da se do sada pokazalo da je u svim zemljama nakon uvođenja evra "standard porastao, odnosno, da su plate rasle brže nego cene".

- Nema nikakvog razloga da se ne očekuje, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj - dodao je on.

Prosečna plata će, kako je naveo, rasti u zavisnosti od produktivnosti i uspeha ekonomija, a da bi se dala ocena o rastu zarada potrebno je, po njegovom mišljenju, da prođe pet godina od uvođenja evra.

Očekuje da će s uvođenjem evra doći i do porasta cena, a kako bi se to kontrolisalo biće uspostavljeni određeni mehanizmi:

- Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtevati je da svi objavljuju cene i u kunama i u evrima šest meseci pre uvođenja i nakon uvođenja evra, što će pomoći ljudima da vide transparentno cene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1:1 neko ne iskoristi taj trenutak da promeni cene - rekao je Vujčić.

- NBS je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu.

S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga - rekla je za Kurir Jorgovanka Tabaković guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) i dodaje da je dizajn evro novčanica isti nezavisno od države koja ih štampa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track