KISIĆ UPOZORAVA: Vakcinisano 2,6 miliona ljudi, ali još nije dovoljno
Foto: Printscreen

borba s koronom

KISIĆ UPOZORAVA: Vakcinisano 2,6 miliona ljudi, ali još nije dovoljno

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je prvu dozu vakcine primilo 49,7 odsto punoletnog stanovistva, što je 2.684.245 građana.

Obe doze primilo je 47,6 odsto ili 2.572.636 građana, rekla je Kisić Tepavčević novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

"Više od 2,6 miliona građana je vakcinisano makar jednom dozom, ali to još nije dovoljno da bismo sprečili širenje bolesti. Vakcinišite se", apelovala je ministarka.

Ona je dodala da 52 jedinice lokalne samouprave imaju obuhvat vakcinacije veći od 50 odsto, dok je u 11 lokalnih samouprava obuhvat blizu 50 odsto.

"Da bismo dočekali jesen što jači, sada treba da se vakcinišemo", porucila je Kisić Tepavčević.

"Virus je još uvek tu. Vreme je godišnjih odmora, ali virus nije ne odmoru. Svakog dana beležimo porast broja potvrđenih novoinficiranih građana. Ne radi se o dramatičnom porastu, ali jeste porast koji bi trebalo da nas zabrine i da nam ukaže da vrlo lako epidemiološka situacija može da izmakne kontroli", rekla je Kisić Tepevčević.

Ona je još jednom pozvala sve koji se još uvek nisu vakcinisali da to učine što pre, dodajući da su to pre svega mlađe osobe.

Navela je da je vakcinisan tek svaki peti građanin mlađi od 30 godina.

"Jesmo pričali prethodnih meseci da oni nisu predstavljali prioritetnu grupu i da ukoliko dođe do zaražavanja po pravilu ili neće imati nikakve kliničke manifestacie ili će se uglavnom raditi o blažim kliničkim oblicima, ali smo nažalost videli situacije kada to nije tako i kada se čak i u ovoj grupi oboljevanje završilo smrtnim ishodom", rekla je Kisić Tepavčević.

Istakla je da je došlo vreme da se vakciniše i taj najsnažniji deo naše populacije koji po pravilu ima najjači imunitet, ali su oni, dodala je, značajni prenosioci bolesti.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track