01:06

IVAN KARL U USIJANJU DANA O SNIMANJU HOLIVUDSKIH FILMOVA U SRBIJI: Jedna dobro ugošćena ekipa u Beogradu prekopruka je za druge

usijanje dana

SRBIJA NA SVETSKOJ FILMSKOJ MAPI: Naši uslovi zadovoljavaju Holivudske kriterijume! Film "Nož u leđa" snima se u Krnjači

Društvo -

Sve više velikih inostranih filmskih produkcija dolazi da snima u Srbiji, a Beograd se etablirao kao jedna od vodećih destinacija u regionu kada je reč o filmu i reklamama.

Trenutno je aktuelno snimanje visokobudžetnog filma "Nož u leđa" drugi deo, a glavna zvezda filma je engleski glumac Danijel Krejg, Džejms Bond.

Koga dalje možemo da očekujemo u Beogradu? Koliko filmska industrija puni budžet? Da li možemo da odgovorimo holivudskim ekipama?

01:42

JELENA TRIVAN U USIJANJU DANA: Srbija zadovoljava kriterijume Holivuda

Na ova i ostala pitanja u Usijanju dana odgovaraće Jelena trivan, predsednika Upravnog odbora Filmskog centra Srbije i Ivan Karl, filmski kritičar i gradski sekretar za kulturu.

usijanje dana, Ivan Karl, Jelena Trivan
foto: Kurir

- Najveći broj stranih produkcijskih kuća privlaće i druge države. Ali velike holivudske, svetske produkcije se najčešće odlučuju da dođu u Srbiju, i to sa dobrim razlogom. Lokalne filmažije su visoko profesionalni - navela je Trivan.

Naši uslovi zadovoljavaju Holivudske kriterijume, navela je Trivan.

- Velike industrije kad dovedemo kod nas, to je veliki finansijski dobitak za Srbiju - navela je Trivan.

usijanje dana, Ivan Karl, Jelena Trivan
foto: Kurir

- Jedan zadovoljan producent, glumac, režiser koji ode iz Srbije zadovoljan znači da će sutra doći 10 novih iz inostranstva, kada je jedna ekipa dobro ugošćena kada se ljudi razumeju posao onda je to obavezna preporuka i za neke druge. za filmadžije je jako važno da znaju gde dolaze da snimaju - naveo je Karl.

Srbija se vraća na mesto nekadašnje Jugoslavije na kinematografskoj sceni, smatra Karl.

- Srpska kinematogrfija je zaista postala evropski Holivud. I mi je podstičemo na FEST-u, naveli su Trivan i Karl.

- Srbija se svuda u svetu predstavljao kao filmska destinacija. prvi srpski film na Netflixu će biti od septembra - navela je Trivan.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track