ĆERKA MI DONELA VIRUS: Utrostručen broj pacijenata u kovid bolnici u Batajnici BOLESNE ČITAVE PORODICE
Foto: screenshot RTS

korona

ĆERKA MI DONELA VIRUS: Utrostručen broj pacijenata u kovid bolnici u Batajnici BOLESNE ČITAVE PORODICE

Društvo -

Leto i odmori učinili su da mnogi zaborave na pandemiju. To uživanje neki su skupo platili. U kovid bolnici u Batajnici sve je više pacijenata koji su se zarazili na odmoru ili u krugu porodice. Stručnjaci još jednom podsećaju da samo odgovornim ponašanjem i vakcinacijom štitimo sebe i ljude u svom okruženju.

Taman kad smo se ponadali da je epidemijska situacija bolja - podaci iz kovid bolnice u Batajnici to demantuju. Imaju 95 pacijenata što je gotovo trostruko više nego pre samo nedelju dana.

- U jedinicama poluintenzivnog lečenja je osamdeset troje i dvanaestoro u jedinici intenzivnog lečenja. Od tih dvanaestoro šestoro je intubirano - kaže direktorka kovid bolnice u Batajnici prof. dr Tatjana Adžić Vukičević.

Prema njenim rečima 95 odsto tih pacijenata je nevakcinisano.

- Uglavnom se radi o povratnicima iz inostranstva ili su se vratili sa letovanja. Radi se o masovnim zaražavanjima unutar porodice, kao što do sada nikada nismo imali, sada imamo epidemije u porodicama - kaže doktorka Adžić Vukičević.

To potvrđuju i reči hospitalizovanih.

Pacijent Vojislav Dimitrijević kaže da je kovid prvo dobio njegov sin, pa on, a onda se zarazila i supruga.

- Dobio sam prošle subote, ćerka koja nije vakcinisana bila je sa drugarima u Budvi, preko nekoga je dobila, tako da je i meni prenela. Na svu sreću ćerka je dobro - kaže Boris Vujičić (52).

Rajko Vasić kaže da je imao temperaturu i da je malaksao.

- Osam dana sam imao temperaturu i nisam više mogao da izdržim. Morao sam da dođem u bolnicu - kaže Vasić.

Nakon što su osetili posledice kovida mnogi od njih više nemaju dilemu – kažu da će se vakcinisati.

Zbog povećanja broja pacijenata u Batajnici je pre tri dana otvorena još jedna jedinica poluintenzivne nege. Oko 80 odsto pacijenata su muškarci srednjih godina.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track