SOLIDARNOST: Srpski i grčki vatrogasci rame uz rame DANONOĆNO GASE POŽAR NA EVIJI (VIDEO)
Foto: MUP

BORBA

SOLIDARNOST: Srpski i grčki vatrogasci rame uz rame DANONOĆNO GASE POŽAR NA EVIJI (VIDEO)

Društvo -

Srpski vatrogasci već dva dana pomažu grčkim vatrogascima i bore se protiv požara koji deveti dan bukti na grčkom ostrvu Evija, na kom je letovalo oko 500 srpskih turista. Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, 37 pripadnika i 14 vozila, u saradnji sa Civilnom zaštitom Grčke, juče su bili angažovani na presecanju šumskog požara u dužini od pet kilometara u selu Avgari. Vatrogasci su se tokom noći borili sa vatrenom stihijom kako ne bi došlo do eskalacije požara, a akcija je nastavljena i tokom dana.

- Srpski vatrogasci-spasioci zajedno sa kolegama iz Grčke ulažu nadljudske napore kako bi sprečili širenje požara - saopštio je MUP. Grčki mediji prenose da je iz domova evakuisano na hiljade ljudi, dok su u stihiji stradale životinje i proizvodni pogoni. U nedelju je počelo i izmeštanje srpskih turista sa Evije, a Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, rekao je za Kurir da su svi turisti bezbedni.

Evija, vatrogasci, požar, helikopter
foto: MUP

- Svi su izmešteni na vreme i niko nije bio životno ugrožen. Neki su izmešteni u jedan deo koji se zove Esipaos na Eviji, po sopstvenoj želji, gde nema nikakve opasnosti. Veći deo je izmešten u Olimpijsku regiju, gde će nastaviti boravak. Mali deo putnika koji je želeo da se vrati u Srbiju vraćen je bez bilo kakvih dodatnih doplata i problema - rekao je Seničić.

Seničić
foto: Dragan Kadić

Na društvenim mrežama, inače, kruže potresni snimci i fotografije iz Grčke na kojima se vide naši hrabri vatrogasci u grotlu požara, kao i zagrljaji naših i grčkih vatrogasaca, koji su zahvalni što smo im priskočili u pomoć u ovim najtežim trenucima. Ispod jedne od takvih fotografija objavljene na Fejsbuk grupi "HellaSerbia" nizali su se komentari zahvalnosti grčkog naroda, poput: "Srbi, vi ste divan narod", "Hvala, braćo", "Uvek tu kad treba", "Beskrajno vam hvala što ste sa nama u ovim teškim trenucima"...

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu je juče na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom u Atini zahvalila na pomoći u ljudstvu i materijalno-tehničkoj opremi koju je Srbija poslala kako bi doprinela borbi sa vatrenom stihijom, saopšteno je iz Vulinovog kabineta. Sakelaropuluova je istakla da srpski i grčki narod povezuje tradicionalno prijateljstvo, koje se ne svodi samo na diplomatsku podršku već i na konkretnu pomoć, koja se pokazala u ovim teškim trenucima za Grčku i naglasila da ta zemlja ukazanu pomoć u borbi sa vatrenom stihijom izuzetno ceni.

Aleksandar Vulin

Srbi i Grci zajedno u svim teškim trenucima

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je juče u Atini sa grčkim ministrom za zaštitu građana Mihalisom Hrisohoidisom i istakao da u borbi protiv prirodnih katastrofa treba regionalno jačati kapacitete kako bismo bili spremni ne samo da sačuvamo sebe već da bismo pomogli i drugima.

- U svim teškim trenucima Srbi i Grci bili su zajedno i tako je bilo i ovoga puta. Ponosan sam što smo mogli barem malo da pomognemo u borbi sa prirodnom katastrofom, za koju niste krivi i koja može da se desi bilo kome - naglasio je Vulin.

Činjenice / Pomoć iz Srbije

- 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije

- 14 pripadnika Helikopterske jedince MUP

- Tri auto-cisterne

- 10 terenskih vozila

- Tri helikoptera, dva "bel 212" i "H-145"

- Medicinski tim sa tri lekara, medicinskim tehničarem i sanitetskim vozilom

Brojke

150 požara gori širom Grčke

650 vatrogasaca gasi požar na Eviji

250 vatrogasaca na Eviji je iz Srbije, Ukrajine i Rumunije

17 helikoptera učestvuje u gašenju požara

8 aviona gasi požar na Eviji

(Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track