KOLAPS! Na granici se čeka i do 15 sati! Ovo su uslovi za putovanja u omiljene srpske destinacije! Najsigurnije je uz vakcine
Foto: Kurir

KURIR ISTRAŽUJE

KOLAPS! Na granici se čeka i do 15 sati! Ovo su uslovi za putovanja u omiljene srpske destinacije! Najsigurnije je uz vakcine

Društvo -

Skok broja zaraženih nije zaustavio građane Srbije da se upute ka omiljenim letovalištima, a Kurir je istraživao gde i pod kojim uslovima može da se putuje, kao i koje su to zemlje najrigoroznije.

Srbi u neke zemlje susedstva mogu potpuno slobodno, dok su neke turističke destinacije sa baš strogim pravilima. Bez ograničenja u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju, BiH i Mađarsku

Velike gužve na granicama juče, i to ka Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, dokaz su da Srbi od putovanja ne odustaju uprkos sve većem broju zaraženih koronom u gotovo čitavoj Evropi. Na gotovo svim graničnim prelazima je tokom vikenda bilo kolapsa zbog smena turista, a kako su Kuriru javljali čitaoci, na Horgošu su neki putnici čekali čak 15 sati!

Dragica Bošnjaković (56) na mađarsku granicu je autobusom stigla u subotu u pola devet uveče, a odande nam se javila posle celog noći i polovine dana čekanja.

- Ukupno 50 autobusa stoji. Prvo smo držani na našoj granici, sad smo na Mađarskoj, a razlog se ne zna. Nepodnošljivo je, ostajemo bez vode i hrane. U autobusima je mnogo bolesnih ljudi i dece, kojima je situacija posebno nepodnošljiva, posebno po ovako visokim temperaturama - rekla je ona za Kurir. Iz Auto-moto saveza Srbije su saopštili da je pojačan saobraćaj ka Mađarskoj i najduža su čekanja na Horgošu i Kelebiji, pa je savet bio korišćenje alternativnih prelaza. Na prelazima Batrovci, Gradina, Gostun, Kotroman i Preševo takođe su bila višečasovna zadržavanja.

Aleksandar Seničić
foto: Kurir

Inače, Mađarska je jedna od zemalja u koje srpski državljani mogu da uđu bez ograničenja usled koronavirusa. Bezuslovan ulazak naših građana omogućen je i u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i BiH. Ipak, ako Srbi u BiH ulaze iz drugih zemalja, neophodno je da imaju negativan PCR ili brzi antigenski test, ili potvrdu o vakcinisanju.

Sve druge zemlje traže ili PCR test, ili antigenski, ili potvrdu o preležanoj bolesti, ili pak potvrdu o vakcinaciji.

Kurir je istraživao gde i pod kojim uslovima može da se putuje, kao i koje su to zemlje najrigoroznije. Jedno je sigurno - potvrda o vakcinaciji je svakako sigurnost da u svaku zemlju možete ući bez ograničenja, a da vas to dodatno ne košta.

Aleksandar Seničić, uslovi
foto: Kurir

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track