01:36

SUBVENCIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE

KURIR TELEVIZIJA

SUBVENCIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE: 350 traktorista poginulo a 2000 povređeno na srpskim njivama, DRŽAVA POMAŽE

Društvo -

Zbog toga što je više od 350 traktorista poginulo u saobraćajnim nesrećama, dok je oko 2000 njih povređeno u poslednjih deset godina, Agencija za bezbednost saobraćaja odlučila je da subvencionše poljoprivrednike koji ne poseduju zaštitni ram ili kabinu.

Jedan od mlađih traktorista, Tihomir Tufegdžić, koristio je različite vrste pomoći i obnovio svoje mašine, pa je vođen svojim iskustvom rešio da pozove i druge da zaštite sebe kada već imaju priliku da to urade povoljno.

"Kako su počele te pomoći i donacije ja sam 90 posto mašina uspeo da obnovim", poručio je Tihomir. Inače, cena jednog zaštitnog rama na tržištu se kreće oko 300 evra, a tu su i troškovi ispitivanja i ugradnje, što sve ukupno iznosi 450 evra.

Duško Pešić
foto: Kurir TV

Duško Pešić iz Agenicije za bezbednost saobraćaja naglašava da je važan segment u radu radne grupe to što se trude da obezbede subvencije kako bi niže cene ramova koji se proizvode po projektu, a koje će biti za 70 posto manje od tržišnih, još više smanjili i vremenom doveli do toga da budu potpuno besplatni.

"Mislim da sa ovakvim jednim projektom ozbilno ulazimo u proceduru rešavanja problema traktorista, odnosno stradanja traktorista na njivama, u šumama, dakle na delovima koji nisu put", poručio je Pešić i najavio i jednostavnije procedure prlikom ispitivanja i ugradnje ramova i kabina.

Inače, Srbija je vodeća zemlja u regionu po broju traktora sa više od 400.000 mašina, od kojih više od 150.000 ne poseduje zaštitni ram.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:09

SVAKI PUT KAD KRENU U ŠKOLU ILI NA POSAO MORAJU DA PREĐU GRANICU! Žiteljima Sremske Rače pola života prođe u čekanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track