RODITELJI PREMINULE BEBE IZ PIROTA NEUTEŠNI: Svakog dana je sve teže! Niko nam ništa ne javlja, ne znamo uzrok smrti
Foto: Ustupljena fotografija, Beta/Saša Đorđević

tuga

RODITELJI PREMINULE BEBE IZ PIROTA NEUTEŠNI: Svakog dana je sve teže! Niko nam ništa ne javlja, ne znamo uzrok smrti

Društvo -

Stravičnu vest primila je porodica Zlatković iz Belog Polja kod Pirota u ponedeljak, 16. avgusta, kada im je saopšteno da je tek rođena beba bračnog para Vinka (34) i Miljane (21), preminula.

Žena se porodila u Opštoj bolnici u Pirotu, gde je, kako je naveo otac novorođenčeta, lekar rekao da "sa bebicom nešto nije u redu". Tek rođeni dečak poslat je u Klinički centar Niš, ali je na putu do bolnice preminuo. Iz KC Niš naveli su da je dete primljeno u njihovu ustanovu bez znaka života, a potom je naložena obdukcija.

Otac Vinko, četiri dana posle smrti deteta, i dalje je u šoku, kao i mlada majka Miljana.

- Tragedija, potreseni smo, i dalje i u šoku, ne možemo da verujemo. Svakim danom sve je teže i teže - pokušavajući da pronađe snagu, govori otac preminulog dečaka.

Kako kaže, i dalje nema nikakvih informacija od nadležnih organa u vezi sa tim šta je dovelo do smrti njegovog sinčića.

- Niko nam ništa još ne valja. Zvaću u toku dana kliniku u Nišu, gde je dete primljeno, da vidim šta se dešava - navodi Vinko ističući da je ljut jer i dalje nema vesti o tome kako je i zašto dečak preminuo.

Majci bebe se slošilo

On ističe da je njegova supruga Miljana puštena iz bolnice dva dana posle porođaja, ali da joj je, kada je stigla kući, bilo loše.

- Imala je vrtoglavice i onesvešćivala se. Morao sam da je vozim nazad u bolnicu, vadili su joj krv i ispostavilo se da joj je pao hemoglobin. Dobila je infuziju i krv. Izgubila je dosta krvi posle porođaja. Tog dana su je pustili kući. Malo je bolje, ali je i dalje slaba - objašnjava naš sagovornik.

U vezi sa ovim slučajem koji je uznemirio i potresao javnost, oglasilo se i Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Pirotu.

- Povodom vesti o preminuloj bebi, obaveštavamo vas da je naložena obdukcija i da ona još nije završena - kažu u pirotskom OJT-u.

Inspekcija došla u bolnicu

Dr Goran Petrović, direktor Opšte bolnice u Pirotu, naveo je da je o svemu informisano Ministarstvo zdravlja.

- Formirana je komisija za unutrašnji stručni nadzor i obaveštena je inspekcija Ministarstva zdravlja. Dok oni ne završe svoj posao, nisam u mogućnosti da dajem komentare - rekao je direktor.

Kako se saznaje, inspekcija Ministarstva stigla je u ovu zdravstvenu ustanovu, gde obavlja poslove iz svojih nadležnosti, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u slučaju preminule bebe iz Belog Polja.

Otac: Rezultati su bili idealni

Vinko Zlatković je, podsetimo, ranije za ispričao da je svoju suprugu ostavio u nedelju ujutru oko 9 sati u bolnicu.

- Ostavio sam zdravu nju i zdravu bebu. Svi pregledi su bili u redu... Rezultati su bili idealni, bolji nisu mogli da budu - naveo je on.

Miljana, Vinkova supruga, porodila se oko 15 do 3 ujutru, u ponedeljak, ali to porodici niko nije javio.

- Njena sestra koja radi u bolnici kao čistačica otišla je oko 6 ujutru na odeljenje i saznala to. Saznala je i da beba nije dobro, a meni je to javila tašta - rekao je Vinko.

Oko pola 9 bio je u bolnici, pokušavajući da sazna šta se desilo.

- Doktor je bio izgubljen, rekao: "Bebica nešto nije u redu", nije znao šta da odgovori, stalno je mucao... Čekali smo rezultate od pedijatra iz Niša, gde je naša beba transportovana. Pedijatar je javio da je bebica preminula - ispričao je otac preminule bebe zadržavajući suze.

Podsetimo, bebica je živela samo 4 sata, kako je saopšteno iz Kliničkog centra u Nišu.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja