EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Srpski narod na Kosovu i Metohiji uznemiren zbog presude Ivanu Todosijeviću
Foto: Eparhija Rasko Prizrenska

PREKRŠEN I BRISELSKI DOGOVOR

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Srpski narod na Kosovu i Metohiji uznemiren zbog presude Ivanu Todosijeviću

Društvo -

Odluka apelacionog suda u Prištini da srpski poslanik Ivan Todosijević bude osuđen na dve godine zatvora povodom njegovih izjava u javnosti od pre dve godine, izazvala je ozbiljnu zabrinutost i uznemirenje među našim narodom na Kosovu i Metohiji - saopštila je Eparhija raško-prizrenska SPC.

Ne samo da je reč, navela je eparhija, o potpuno nesrazmernoj presudi, već je prekršen dogovor u Briselu da u sudskim predmetima nad srpskim građanima mora biti angažovano dvoje sudija srpskog i jedan albanskog porekla, kako bi se izbegle jednostrane odluke. U donošenju ove presude u sudskom veću sedelo troje sudija kosovskih Albanaca.

- Dok se Srbima meri svaka reč, kosovski lideri bez ikakvih problema iznose stavove o srpskom narodu koji podstiču na gotovo svakodnevne incidente koji ugrožavaju opštu bezbednost i vređaju naš narod, koji ovde 20 godina živi pod konstantnom etničkom diskriminacijom - saopštila je eparhija, koja apeluje da se nađu svi pravni načini kako bi se nepravedna odluka promenila.

- Napominjemo da su kosovske institucije veoma selektivne u pravosuđu kada je reč o slučajevima koji se odnose na pripadnike srpskog naroda jer se, na primer, odluka Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visoki Dečani bez ikakvih pravnih posledica ignoriše od strane institucija već pet godina, iako je reč o otvorenom kršenju zakona. Etnička jednostranost i isključivost u pravosuđu ozbiljno narušava poverenje u institucije i nimalo ne vodi unapređenju medunacionalnih odnosa - saopštila je eparhija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track