DR DANICA TIODOROVIĆ: Pregorevanje na suncu u detinjstvu može da izazove rak kože u odraslom dobu
Foto: privatna arhiva

VAŽNA LEKCIJA ZA MLADE VATERPOLISTKINJE

DR DANICA TIODOROVIĆ: Pregorevanje na suncu u detinjstvu može da izazove rak kože u odraslom dobu

Društvo -

Mlade vaterpolistkinje imale su danas životno važnu lekciju na bazenu na Banjici - vrhunski stučnjaci edukovali su ih o značaju čuvanja kože od pregorevanja na suncu i opasnosti od melanoma.

Dermatovenerolozi prof. dr Danica Tiodorović i doc. dr Tatjana Radević pregledale su 40 devojčica uzrasta od 11 do 13 godina na kampu Vaterpolo saveza Srbije, koje je predvodila trener Eltina Dimitrijević, na bazenu na Banjici, čime je završena ovogodišnja Euromelanom kampanja.

Euromelanom
foto: privatna arhiva

- Nekoliko stotina dece, odbojkaša i vaterpolista, sportista koji su često izloženi suncu igrajući na pesku, odnosno na vodi pregledali smo i što je još važnije edukovali u okviru kampanje Euromelanoma, čiji je moto "Vaša prošlost određuje vašu budućnost". Ova deca će izrasti u vrhunske sportiste, a za to im je potrebno i zdravlje. Izbegavajući boravak na jakom suncu i pravilno štiteći kožu kada ipak to moraju, štite i svoju budućnost jer pregorevanje u detinjstvu može da izazove rak kože u odraslom dobu - objašnjava za Kurir prof. Danica Tiodorović, nacionalna koordinatorka kampanje Euromelanoma u Srbiji, koja zahvaljuje odbojkaškom kampu Vanje Grbića i Vateropolo savezu Srbije što su prepoznali značaj ove teme i problema melanoma i učestvovali u kampanji evropskog društva koje se bori protov te opake bolesti.

Euromelanom
foto: privatna arhiva

Prof. Tiodorović ističe i da je važno izbegavati i solarijume, koji su inače kod nas zabranjeni za mlađe od 18 godina, jer su oni glavni uzročnici raka kože kod mladih. Upravo zato Udruženje derlatologa Srbije pokrenuće i kampanju za zabranu upotrebe solarijuma.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track