KURIR U VELIKOM TRNOVU NA NEKADAŠNJEM GROBU SVETOG SAVE: Posebno mesto za sve SRBE, a njegova smrt tumačila se kao božanski znak!
Foto: Kurir

reportaža

KURIR U VELIKOM TRNOVU NA NEKADAŠNJEM GROBU SVETOG SAVE: Posebno mesto za sve SRBE, a njegova smrt tumačila se kao božanski znak!

Društvo -

Kad pomislimo na Bugarsku, svima nam je sigurno jedna od prvih asocijacija Veliko Trnovo. Svojim neobičnim položajem, bogatim kulturnim nasleđem, nekada prestonica bugarske države nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Grad se nalazi na četiri sata od Sofije, a smešten je na tri brda: Carevec, Trapezica i Sveta gora, između kojih teče reka Jantra. Trnovo je u srednjem veku imalo, u okviru tadašnjih manastira, svoje slikarske, graditeljske i spisateljske škole, a za srpsku istoriju važno je jer se tu upokojio Sveti Sava.

Naš vodič Anton Tončev kaže da je ovo mesto bilo naseljeno i pre 4.000 godina. Slično kao i u Srbiji, u ovim kraljevima su vladali Rimljani, a potom Turci, koji su ga osvojili 1453. godine, kad je pao Konstantinopolj. Grad je postao prestonica Bugarske posle ustanka 1185. godine koji su vodili imućna braća Asen i Petar, a kojim je okončano skoro dva veka vizantijske vladavine i obeležen početak Drugog bugarskog kraljevstva (1187-1393). Sloboda je kratko trajala, jer su posle došli Turci. Od ropstva Bugare su oslobodili Rusi, pa se ovde i oni pominju kao prvi kneževi i upravnici varoši.

Veliko Trnovo
foto: Kurir

- Jantra je nekada bila plovna reka. Sada se najviše vidi u gradu uticaj Turske. Za vreme njihove vladavine, u njemu su bila 72 hana tj. hotela. Trnovo je bilo raskrsnica puteva od Istoka prema Zapadu - objašnjava nam naš domaćin.

Neobične ulice: Nema pasa lutalica, već mačaka

Mnoge ulice i uski prolazi u gradu još uvek su popločani kaldrmom. Pasa lutalica nema, ali zato ima mačaka. Ceo stari deo čaršije odiše toplinom sa svojim drvenim kućama omeđenim kamenom, jorgovanima i divljom lozom. Vidi se uticaj i paganskih običaja.

Veliko Trnovo
foto: Kurir

Obilazak započinjemo u starom gradu u kome možete videti radnje sa starim zanatima koji polako izumiru. Impozantno je što ovde možete kupiti carsku keramiku, a najmanji suvenir je desetak evra.

- Simboli se crtaju ručno. Ceo proces zahteva dva pečenja gline - objašnjava majstor.

Veliko Trnovo
foto: Profimedia

Dah će vam zastati kad pogledate Carevu tvrđavu sa obližnjeg brda.

- Ona nikad nije osvojena. Sam grad Carevec je imao 20.000 ljudi. Samo da obiđete celo naselje potreban je ceo jedan dan. Ceo kompleks se gradio vekovima. Turci su uspeli da ga osvoje nakon tromesečne opsade. Bugari su se predali zbog bolesti. Oni koji su imali da plate bili su pušteni, a drugi uzeti kao robovi. Najpoznatija je Boldvinova kula, nazvana po Boldvinu od Flandersa koga je zarobio bugarski car Kalojan u bici protiv vitezova Četvrtog krstaškog rata 1205. godine - objašnjava naš vodič.

Veliko Trnovo
foto: Kurir

Kraljevska palata, svojevremeno dom srednjovekovnih vladara zemlje, patrijaršija i puno malih crkava nalaze se unutar kompleksa oko 40. Ostaci zidina tvrđave, kule i stambene i javne zgrade pronađeni su tokom iskopavanja na brdu Trapezica. Neki istoričari veruju da su vladari Drugog bugarskog kraljevstva možda prvo živeli na tom brdu, pre nego što su se preselili u Carevec na suprotnoj obali reke Jantre.

U podnožju tvrđave nemojte zaobići Crkvu "Svetih četrdeset mučenika", poznatu po tome što ju je obnovio i vratio joj stari sjaj veliki bugarski vladar Jovan Asen II, ali i što je upravo u njoj sahranjen Sveti Sava. Danas se na mestu njegovog groba nalazi spomen-ploča.

Veliko Trnovo
foto: Kurir

Pred kraj svoga života, Sveti Sava je započeo misiju tokom koje je u jednoj godini posetio trojicu istočnih patrijarha: jerusalimskog, aleksandrijskog i antiohijskog. Cilj tih poseta bilo je učvršćivanje pozicije Srpske pravoslavne crkve i pomoć Ivanu Asenu Drugom, kako bi obnovio bugarsku Patrijaršiju.

Po povratku iz Palestine, na putu ka otadžbini prihvatio je poziv bugarskog cara i posetio tadašnju carsku prestonicu, Veliko Trnovo, "Carevgrad", gde je dočekan sa najvišim počastima. Učestvovao je na velikom osveštenju vode na reci Jantri, gde se prehladio i nakon kratkog bolovanja 12. januara iste godine umro. Njegova smrt se u Trnovu tada tumačila kao božanski znak: Trnovo je "od Boga izabran grad" i iz toga razloga Bugarska crkva odbila je da odmah izruči sarkofag sa njegovim moštima Srbiji, čemu se pristupilo dve godine kasnije, krajem 1237.

Veliko Trnovo
foto: Dado Đilas

Crkva svetih 40 mučenika je jedna od najvećih bugarskih svetinja, kojoj se vernici i danas klanjaju. Danas je ona pretvorena u muzej i ulaz se naplaćuje. Crkvu drže stubovi Han Kruma, Han Murtaka i Ivana Asena Drugog koji je crkvu i izgradio. Na Murtakovom stubu stoji natpis: "Čovek se rodi, da dobro živi, da umre, ali drugi da se rađa." To je poruka novim pokoljenjima. Da znamo odakle smo i gde odlazimo. Ova crkva je na neki način Panteon bugarske istorije.

- Sveti Sava je dobio tresku i preminuo. Pored njega u staroj crkvi sahranjeno je sedam bugarskih careva. U Velikom Trnovu pored Save u drugim crkvama se nalazi još 12 svetaca. Možemo ga s pravom zvati bugarski Jerusalim - objašnjava naš vodič.

02:03

KURIR U VELIKOM TRNOVU NA NEKADAŠNJEM GROBU SVETOG SAVE: Posebno mesto za sve SRBE, a njegova smrt tumačila se kao božanski znak!

Kult prvog srpskog arhiepiskopa stekao je veliku popularnost kod slovenskih naroda, na Balkanu i u Rusiji. Dan smrti Svetog Save, 12. januar, uključen je u praznični kalendar Bugarske i Ruske pravoslavne crkve, dok ga srpska crkva obeležava 14. januara po starom kalendaru.

Veliko Trnovo je dom drugog po veličini univerziteta u Bugarskoj i u njemu živi više od 200.000 ljudi. Veliki broj kafića, restorana i drugih prehrambenih objekata nudi vrlo ukusnu hranu. U neke popularne kafane morate doći sa rezervacijom, jer ćete čekati i do pola sata na ulazak.

Veliko Trnovo
foto: Kurir

Kurir.rs

Bonus video:

02:03

KURIR U VELIKOM TRNOVU NA NEKADAŠNJEM GROBU SVETOG SAVE: Posebno mesto za sve SRBE, a njegova smrt tumačila se kao božanski znak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track