PRIVATNI BORAVCI SVE POPULARNIJI U SRBIJI! DA LI SU BOLJI OD DRŽAVNIH?! Školski psiholog savetuje kako da izaberete pravi!
Foto: Printscreen

istražujemo

PRIVATNI BORAVCI SVE POPULARNIJI U SRBIJI! DA LI SU BOLJI OD DRŽAVNIH?! Školski psiholog savetuje kako da izaberete pravi!

Društvo -

Mnogi roditelji su prethodnih dana, dovodeći svoju decu u školu, dobijali flajere sa reklamom za privatni produženi boravak. Ove ustanove u oglasima kao prednost napominju male grupe, posvećen rad, stručan kadar, kreativne radionice, pripreme za kontrolne... Mnogi roditelji su imali sjajna iskustva sa ovim boravcima, ali bilo je i onih koji su naknadno saznavali da su grupe veće, da se deci ne posvećuje dovoljno pažnje, da su učionice neuslovne...

Školski psiholog Branka Tišma kaže za Kurir da je prednost privatnih produženih boravaka u tome što su manje grupe nego u državnim što je uvek povoljnije za učenje i regulisanje međusobnih osdnosa između dece. Međutim, i u osnovnim školama gde su grupe veće, kako navodi, postoje metode rada koje se primenjuju kako bi se prevazišao taj problem.

deca, škola, đaci, učenici
foto: Profimedia

- Ima izuzetno dobro organizovanih privatnih boravaka gde su roditelji jako zadovoljni, gde se organizuju raznovrsne radionice i velika je ponuda za decu. Međutim, u školi u boravku su isključivo učitelji, školovani za rad sa decom tog uzrasta, što ponekad nije slučaj u privatnim boravcima - kaže ona i dodaje da ove boravke niko ne kontroliše do "zadovoljstva roditelja i deteta".

- Roditelji bi pri izboru trebalo da se raspitaju kod ljudi koje poznaju kakva iskustva imaju sa tim boravkom. Trebalo bi često da razgovaraju sa decom o tome šta se radi u boravku i koliko su zadovoljna, da li su ispunjeni zacrtani planovi, kao i da li su deca emotivno vezana za osoblje i za decu u boravku - kaže ona.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track