02:39

POČELA BERBA GROŽĐA U NEGOTINSKOJ KRAJINI: Kao u stara vremena, najlepše devojke gacale po bačvi

KURIR TELEVIZIJA

POČELA BERBA GROŽĐA U NEGOTINSKOJ KRAJINI: Kao u stara vremena, najlepše devojke gacale po bačvi

Društvo -

Za srećan početak berbe u vinogradima meštani koji u Rogljevu od davnina proizvode vino u kamenim kućama, pivnicama koje su građene u 19. veku, zajedno su sa posetiocima manifestacije „Krajinska berba“ obeležili otvaranje sezone uz najlepše devojke ovog kraja. Ljudi koji žive od turizma potrudili su se da gostima prirede lep događaj, uz ponudu raznovrsnih proizvoda domaće radinosti.

"Pivnice ožive od aprila, do novembra. Gosti dolaze sa svih strana, u poslednje vreme zbog situacijue sa epidemijom, najviše iz Srbije", objasnila je Gorica Jovanović, Udruženje Rogljevačke pivnice.

Vino
foto: Kurir Televizija

"Mi smo jedna kuća koja je imala samo temelj, i zidamo se svake godine, sve više i jače. prvo i osnovno je da zadržimo mlade. Da pokažemo da imamo potencijala, da razvijamo seoski turizam, vinski. ", istakla je Barbara Radosavljević, Rogljevo.

Prava egzotika za posetioce koji prvi put šetaju uličicama sela koje živi za dobro vino i od dobrog vina.

Zajednički cilj svih koji vole pivnice jeste da se kroz program #EU za tebe-za kulturno nasleđe i turizam, koji finansiraju EU i Vlada Nemačke, a implementira GIZ, poboljšaju uslovi za boravak turista i lokalnog stanovništva. U skladu sa tradicijom i narodnim običajima smenjivala su se folklorna društva a izabrana je i najlepša beračica koja će ovu titulu nositi do naredne godine kada će biti obeležena 20. jubilarna „Krajinska Berba“.

Mladen Bošković
foto: Kurir Televizija

"Naredne godine ćemo da krenemo u realizaciju samih infrastrukturnih projekata (vodovod i kanalizacija)", najavio je Mladen Bošković, narodni poslanik.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE UŽIVO PRATITI KURIR TELEVIZIJU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track