LANSIRANJE PROJEKTA EUROPEREADR U SRBIJI: Dođite sutra na Trg Republike u 11 sati i uzmite knjigu besplatno
Foto: Manca Juvan

paviljon će predstavljati mesto za razmenu knjiga

LANSIRANJE PROJEKTA EUROPEREADR U SRBIJI: Dođite sutra na Trg Republike u 11 sati i uzmite knjigu besplatno

Društvo -

Čitaoci imaju mogućnost da ostave i neku svoju knjigu koja im više nije potrebna. Na taj način će paviljon predstavljati mesto za razmenu knjiga

BEOGRAD - U sklopu kulturnog programa predsedavanja Slovenije Savetu Evropske unije, na Trgu republike u Beogradu, u petak 10. septembra u 11 časova, biće otvoren mobilni paviljon "EuropeReadr".

Projekat "EuropeReadr je najveći kulturni projekat za vreme slovenačkog predsedavanja Savetu EU. Osnovna ideja je uspostavljanje digitalne platforme (https://europereadr.eu/) sa besplatnim pristupom do 27 knjiga evropskih autora, na originalnom i engleskom jeziku, sa zajedničkom tematikom "Budućnost života".

Europe Readr, Ambasada Slovenije
foto: Manca Juvan

Ambasada Slovenije i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu nadogradili su projekat i iskoristili kreativnost mladih studenata arhitekture za izgradnju paviljona koji će među građanima Srbije promovisati čitanje. Uz podršku lokalnih partnera, sa besplatnim pristupom internetu, biće omogućen digitalni pristup knjigama, a za one koji vole miris knjige u paviljonu će se nalaziti i štampana izdanja, dostupna svima koji vole da čitaju, kao i svim prolaznicima, koje bismo želeli da ohrabrimo da počnu da čitaju.

Čitaoci će moći sami da odaberu da li će štampane knjige čitati u paviljonu ili će ih nositi kući besplatno. Istovremeno, imaće mogućnost da ostave i neku svoju knjigu koja im više nije potrebna. Na taj način će paviljon predstavljati mesto za razmenu knjiga.

Europe Readr, Ambasada Slovenije
foto: Manca Juvan

Predviđeno je da paviljon bude postavljen do kraja oktobra (u zavisnosti od vremenskih uslova). Za to vreme će organizatori u saradnji s partnerima upriličiti različite manifestacije - predstavljanje knjiga i autora, dečje radionice, javno čitanje i slično.

Verujemo da je u današnje vreme, kada se sve dešava velikom brzinom, još važnije da nađemo trenutak za knjigu i sebe, čak i kad se nađemo u samom centru grada. Budućnost života je u čitanju.

Ambasada Republike Slovenije u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track