Najnovije vesti

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA CEO SEPTEMBAR: Evo do kada ćemo uživati u lepom vremenu
Foto: Zorana Jevtić

meteorolog marko čubrilo

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA CEO SEPTEMBAR: Evo do kada ćemo uživati u lepom vremenu

Društvo

Do oko 17. septembra pretežno suvo i toplo, osim današnje prolazne kiše na jugoisotku, a posle moguća promena vremena.

Već danas oblačnost napušta naše predele, a košava prestaje i do kraja nedelje ostaje stabilno i malo toplije nego ovih dana. Jutra će biti sveža, posebno po planinskim kotlinama, dok će tokom dana maksimumi biti u intervalu od 23 do 27 stepeni Celzijusa, što je malo iznad proseka.

- Početkom sledeće nedelje ka nama će ojačati južno i jugozapadno vazdušno strujanje što će usloviti dalje otopljenje te će od 13. do 17. septembra nad najveći delom regiona biti pretežno sunčano i relativno toplo vreme za ovaj deo godine, saopštio je meteorolog Marko Čubrilo.

U sredu i četvrtak nad većim delom regiona će se maksimumi kretati od 24 do 29, a ponegde na severu, istoku i jugoistoku regiona i oko 30 stepeni Celzijusa.

U četvrak će na jugu i jugozapadu regiona biti svežije jer će do ovih predela početi dolaziti oblačnost u sklopu slabog ciklona koji će se razvijati nad severnim Jadranom.

Ta oblačnost će ovim predelima doneti kišu i grmljavinske pljuskove, koji ponegde mogu doneti i dosta kiše obzirom da će se vlažan vazduh sudarati sa planinskom barijerom Dinarida i u koliko ugao podizanja vazduha bude takav da pojača kondenzaciju predeli uz samu obalu Jadrana i njegovo zeleđe mogu imati obilnije padavine.

Od narednog petka i posebno za dolazeći vikend padavine bi se uz umereno zahlađenje proširile i nad ostali deo regiona, ali još se ne može proceniti koliko bi se vlage uspelo prebacii severno od Dinarida.

Za sada deluje da bi najveći deo regiona do oko 20. septembra dobio barem oko 10mm taloga što nisu neke velike vrednosti, ali su bolje od nikakvih. Tek za 3-4 dana će procena količine kiše biti precizija i tada će biti detaljnijih informacija.

Za naredni vikend bi i osvežilo te bi se maksimumi kretali od 15 do 23 stepena Celzijusa, što je u granicama proseka.

- Trenutno deluje da bi poslednjih desetak dana meseca bili promenjljiviji i svežiji nego njegov prvi deo, ali obzirom na aktivnost iznad tropskog atlantika bilo koji događaj nad ovom akvatorijom koji trenutno modeli ne mogu predvideti može bitno izmeniti sinoptiku na dugoročnom planu, pojasnio je Čubrilo.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja