MINJA STIGLA KUĆI: Hrabra devojčica se nakon terapije vratila u Srbiju, a roditelji su se prvo javili LJUDINI IZ UMČARA (FOTO)
Foto: Facebook

osmeh se vratio u grad

MINJA STIGLA KUĆI: Hrabra devojčica se nakon terapije vratila u Srbiju, a roditelji su se prvo javili LJUDINI IZ UMČARA (FOTO)

Društvo -

Mala Minja Matić se posle sedam meseci vratila u svoj Kragujevac!

Devojčica koja je u Los Anđelesu primila terapiju protiv spinalne mišićne atrofije tip 1 - najskuplji lek na svetu - došla je kući sa roditeljima Živkom i Ivanom.

- Dobro je Minja. Lepo je napredovala, dosta je pokretljiva, može da stoji uz podršku. Ima lepu kontrolu glave i mnogo bolje jede. Nema respiratornih infekcija kao što ih je imala ranije. Dogodila se velika promena - kaže presrećna majka Živka.

Preko potrebnu "zolgensmu" Minja je primila 24. januara. Humani ljudi širom Srbije udružili su se i za nekoliko meseci sakupili 2,1 milion evra za lek koji se uzima samo jednom u životu.

Minjini roditelji neizmerno su zahvalni.

- Sve nam je mnogo lakše otkad je primila gensku terapiju. Srećni smo što je zdravija. Verujemo da će biti dobro - kaže Živka.

Devojčica u oktobru puni dve godine. Iako je u Americi provela sedam meseci svoj dom u Kragujevcu nije zaboravila.

Zahvalnost Radoslavu

Minjini roditelji nisu nikoga obavestili kad se vraćaju.

A čim su se malo odmorili pozvali su Radoslava Marjanovića, penzionera iz Umčara kod Beograda, koji je prodao nasleđenu kuću i sav prihod od 10.000 evra dao za Minjino lečenje.

Još jednom su mu zahvalili i obećali da će ga posetiti čim se Minja adaptira.

- Obradovala se kad smo ušli u kuću. Njen osmeh je to pokazao. Ovde ima mnogo igračaka, najviše plišanih meda. Obožava ih. Svakog grli i ljubi - priča Živka.

Vremenska razlika između Srbije i Amerike je velika. Minja je zamenila dan za noć.

- I nama je teško da se posle sedam meseci priviknemo, a kamoli njoj. Predstoji nam odlazak kod logopeda. Minja zasad zove samo tatu, ali sigurna sam da ćemo uz vežbe i kontrolu uspeti njenu bolest da držimo pod kontrolom - kaže majka.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track