00:51

DAN DRŽAVNOSTI, REPUBLIKE ILI OSAMOSTALJENJA: Da li građani znaju šta slavimo sutra? ANKETA

KURIR TELEVIZIJA

DAN DRŽAVNOSTI, REPUBLIKE ILI OSAMOSTALJENJA: Da li građani znaju šta slavimo sutra? ANKETA

Društvo -

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, državni praznik koji se obeležava sutra 15. septembra u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Naša trobojka će se vijoriti na kućama i zgradama, organizovaće se više događaja u Republici Srpskoj i Srbiji, a centralna manifestacija biće održana na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji.

Pripreme su uveliko u toku u prestonici, pripadnici Helikopterske jedinice jutros su su uvežbavali nošenje srpske trobojke, a mi smo pitali građane da li znaju šta se sutra slavi.

"Ne, ne znamo. Ne znam da li je Dan osamostaljenja, ne znam šta je tačno, da li je Dan Republike. Ne mogu da se setim tačno", navela je jedna od prolaznica, drugoi je priznao da "Nema pojma", a treći je posle nekoliko pokušaja na kraju ipak dao tačan odgovor:

Neboljša Damjanović
foto: Kurir TV

"Dan zastave, dan državnosti, dan zastave ja mislim". Istoričar Neboljša Damjanović, istoričar smatra da Srbi treba da neguju svest o zajedništvu.

"Tim pre što nam nije lako okupiti se pod isti krov, nismo ni danas pod krovom iste države. Uzmimo samo Republiku Srpsku i Srbe u Crnoj Gori. Mislim da je ovaj datum srećno odabran. To je velika pobeda naša u Prvom svetskom ratu, to je proboj Solunskog fronta", poručio je istoričar.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:07

KURIR ANKETA: Kovid propusnice ili ne? Evo šta kažu građani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track