Najnovije vesti

DEVOJČICE OD 10 GODINA SE SNIMAJU KAO STARLETE Psiholog: Roditelji ne vaspitavaju decu! Ona kažu "UBIĆU SE" i roditelji odustanu
Foto: Printscreen

šund kultura

DEVOJČICE OD 10 GODINA SE SNIMAJU KAO STARLETE Psiholog: Roditelji ne vaspitavaju decu! Ona kažu "UBIĆU SE" i roditelji odustanu

Društvo

Šta se dešava sa našom decom i još važnije šta se dešava sa roditeljima u Srbiji, pitanje je koju su brojni sugrađani postavili nakon što se na Instagramu pojavio uznemirujući snimak devojčica od desetak godina, koje u snimku uživo, tverkuju, uvijaju se i ponašaju kao da su starlete ili rijaliti zvezde. Branka Tišma, školski psiholog kaže za Kurir da je ovakvo ponašanje devojčica odraz kulturološkog okvira, odnosno socijalnog miljea u kojem deca odrastaju, a u kojem ne postoje valjane vrednosti.

Branka Tišma
foto: Printscreen

- U našoj zemlji je ta neka šund kultura preuzela vođstvo, i kao da nema druge alternative. Glavni akteri na televiziji i u medijima su te neke zvezde iz rijalitija, a ovo je posledica toga. Devojičice su u ovom primeru same sebe izložile jednom svetu kojem nisu dorasle da uđu, a to su odnosi među polovima, šarmiranje, nešto što ne priliči njihovim godinama... Ovo jeste odgovornost roditelja, ali i odgovornost svih nas - navodi naša sagovornica.

Deca od 10 godina, kako ističe, bi umesto što se snimaju na društvenim mrežama, pokušavajući da šarmiraju publiku, trebalo da se igraju nečeg drugog i u svom životu imaju neke druge sadržaje u skladu sa njihovim uzrastom i interesovanjem.

- U ovom uzrastu su jako razvijene igre uloga i deca oponašaju sve ono što se dešava oko njih. Upravo ovakvi primeri nam pokazuje kakva je naša realnost - objašnjava Tišma.

deca tverkuju
foto: Printscreen/Instagram

Ona kaže da roditelji treba da razgovaraju sa decom i prate šta ona rade. Treba da provode vreme sa njima i ponude im neki drugi sadržaj.

- Roditelji dece do 12 godina treba da imaju šifru za društvenu naloge koje njihove dete koristi. Treba mnogo da razgovaraju sa njima. Deci je, što često zaboravljamo, neophodno postaviti granice. Danas imamo situaciju da nas deca ucenjuju. Kažu "ubiću se" i roditelji odustanu! Naša deca, takođe, imaju pasivne načina druženja. Treba ih učiti kako da se druže, jer su to zaborabvili. Oni ne znaju da se igraju. Treba ih okupljati, provocirati, pokrenutui tu drugu vrstu druženja. Treba zajedno otići u park, prošetati... - ističe Tišma i dodaje da decu ne treba štiti ni od obaveza u porodici.

- Deca treba da budu zaposlena, jer tako upoznaju svoje telo, granice i mogućnosti, a neće imati previše slobodnog vremena. Sa decom treba i pričati kako smo mi neke probleme rešavakli kada smo bili mali. Možda ne poslušaju uvek, ali će o tome razmislti i možda promeniti neki svoj stav - ističe Tišma i dodaje da se deci ne može zabraniti da slušaju vulgarnu i skaradnu muziku, jer je ona svuda, ali im roditelji mogu pomoći da stvore zdrav odnos prema tome.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track