Krkobabić: Penzije i plate biće redovno isplaćivane
Foto: Marina Lopicic

Nema ekonomske katastrofe

Krkobabić: Penzije i plate biće redovno isplaćivane

Društvo -
Jesen mora da bude vruća od rada, a ne od štrajkova, poručio potpredsednik vlade

BEOGRAD - Penzije i plate u javnom sektoru biće redovno isplaćivane, a novac je za to obezbeđen do kraja godine, kao i za sva socijalna davanja, izjavio je ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabić.

Potpredsednik Vlade je kazao da u Srbiji neće biti nikakve "ekonomske katastrofe" i da ne očekuje štrajkove na jesen, istakavši da "Jesen mora da bude vruća od rada, a ne od štrajkova".

"Ekonomska situacija je teška i složena. Velika suša smanjiće izvod poljoprivrednih proizvoda u visokom procentu, a investicije kasne. To je realnost. Ali, novca u budžetu ima za redovnu isplatu plata i penzija i to se ne dovodi u pitanje", rekao je on u intervjuu Novostima.

Krkobabić kaže da će se rast ličnih primanja nastaviti "strogo po zakonu", a "ukoliko bi nas naterala neka velika muka, mogao bi da se promeni zakon, ali bi i tada to bilo po zakonu. Znači, od ograničenja nema ništa".

On je najavio da će svi penzioneri koji imaju penziju ispod 15.000 dinara primiti do kraja godine socijalnu pomoć u dve rate po 4.000 dinara, što je model prenet iz socijalne politike iz Beograda i važiće za celu državu.Što se tiče rebalansa budžeta, on je još u pripremi, ali se zna da će socijalna politika da se realizuje redovno.

"Ministar finansija se trudi svim svojim mogućnostima da obezbedi redovnu isplatu svih socijalnih davanja. Nemam nikakvih primedbi na to. Uveren sam da će novac biti izdvojen, jer su to prioriteti", kazao je on.

Na pitanje da li očekuje da će država postići širok konsenzus o Kosovu, on je kazao da "Kosovo nije problem od juče i nije samo između nas i Albanaca, već i između Srbije i međunarodne zajednice i Prištine i međunarodne zajednice".

"Vidimo sada da oni koji su zamesili gorku pitu na Kosovu - Medlin Olbrajt i Vesli Klark, na primer, organizuju biznis u našoj pokrajini kako bi izvlačili veliki novac", navodi on.

Krkobabić je kazao da je premijer Ivica Dačić na SB UN jasno stavio svima do znanja da pitanje Kosova može da se rešava jedino pod okriljem UN.

"Ako budemo rešavali takav problem Ahtisarijevim planom, mojim ili planom nekog trećeg, nema od toga ništa. Nužan je dijalog koji će da nadgleda i kontroliše UN i naći će se rešenje. Ako neko ne želi takvo rešenje, onda ga Srbi i Albanci sami ne mogu ni postići", kazao je on.

Što se tiče najavljenog ukidanja raznih agencija, Krkobabić smatra da "moramo ukinuti na desetine agencija, saveta, odbora, zavoda, koji uopšte nisu potrebni"."Mnoga od tih tela žive kao paraziti, okačeni na državno stablo i isisavaju novac", rekao je on i dodao da se neki poslovi "dupliraju i tripliraju po raznim kancelarijama bez ikakvog razloga".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track