PENZIONERI DANAS DOBILI PO 50 EVRA: Izašli smo na ulicu i pitali ih kako će da potroše pare - neko na ogrev, A NEKO NA SARMU
Foto: Profimedia

pomoć od države

PENZIONERI DANAS DOBILI PO 50 EVRA: Izašli smo na ulicu i pitali ih kako će da potroše pare - neko na ogrev, A NEKO NA SARMU

Društvo -

Svi penzioneri dobiće danas po 50 evra, odnosno 5.900 dinara državne pomoći. Pored penzionera, koji su to pravo ostvarili zaključno sa 13. septembrom ove godine, tu pomoćdobiće i korisnici prava na deljivu porodičnu penziju, invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, invalidnoj deci. Oni kojima rešenja o priznavanju prava budu doneta nakon 13. septembra, novčana pomoć biće isplaćena jednokratno po sticanju statusa penzionera ili neke od pomenutih kategorija građana.

Penzioneri
foto: Privatna arhiva

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je da će u februaru ili martu sledeće godine penzioneri dobiti još 20.000 dinara.

- Imamo novca i pokazali smo koliko je država jaka, poručio je jutros na Instagramu ministar Mali povodom današnje uplate državne pomoći za čak 6 kategorija gradana u Srbiji u iznosu od 50 evra u protivdinarskoj vrednosti. Kurir je razgovarao sa penzionerima iz Beograda koji su došli da podignu novac i koji su rekli da im je svaka pomoć od države dobrodošla.

Slobodan Vujičić
foto: Foto Kurir

Penzioner Slobodan Vujičić (75) rekao je za Kurir da je proverio i uplaćen mu je novac na račun, a da bi trebalo u toku dana da ih podigne. - Ne znam na šta pre da ih potrošim, za nas penzionere je sve skupo. Verovatno ću kupiti namirnice, ulje, brašno, šećer, sredstva za čišćenje, higijenu, ali ostaće mi nešto i da se počastim. Kupiću svinjsko meso kako bi mi jedna žena, pošto živim sam, napravila sarmu, pa eto da se počastim malo na taj način - kaže kroz osmeh Vujičić i dodaje:

- Penzija nije svima velika, ali kad od države ovako dobijemo novčanu pomoć mnogo znači i dobrodošla nam je. Svaki dinar u pandemiji mnogo znači, a evo mi već nekoliko puta tokom ove godine dobijamo.

A zadovoljstvo što su dobile novčanu pomoć od države nisu krile ni Beograđanke Zorica Mladenović (90) i Savka Mihaljić (71). - Iako za nekog to nisu velike pare, za nass bogami jesu. Svaka čast predsedniku i ministru finansija Siniši Malom što stalno misle na nas penzionere. Ovo nije sve radujem se i pomoći u novembru, decembru, a bogami najviše onoj u februaru kada ćemo dobiti po 20.000 dinara - kazala je Mihaljić i dodala:

- Kada sam juče na televiziji videla da ćemo danas dobiti novac pomislila sam da to odmah mogu da odvojim za ogrev. Zorica Mladenović će pak tim parama pokriti račune i osnovne kućne troškove, a raduje se i povećanju penzija.

Penzioneri kažu da kako ovo nije prvi put ove godine da im "padnu" tako neke dodatne pare obično se tada sastanči u okviru porodice kako bi se one iskoristile na najbolji mogući način.

Nikola Vještica
foto: Foto Kurir

Nikola Vještica (75) navodi da će tim parama verovatno kupiti cigarete jer mesečno dosta para izdvaja na njih. - Neka ih za sada na računu pa za šta zafali tu su one da pokriju trošak, bilo da su računi ili hrana.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track