03:48

FLEKSIBILNO RADNO VREME, POVOLJNI STANOVI I NOVČANA POMOĆ: Miladin Kovačević izneo moguće mere za poboljšanje prirodnog priraštaja

kurir televizija

FLEKSIBILNO RADNO VREME, POVOLJNI STANOVI I NOVČANA POMOĆ: Miladin Kovačević izneo moguće mere za poboljšanje prirodnog priraštaja

Društvo -

Direktor Republičkog zavoda za statistiku, Miladin Kovačević govorio o krizi porodice u svetu i Srbiji i merama za poboljšanje prirodnog priraštaja u zemlji

- Kriza obnavljanja populacije je svetski fenomen, ispoljenije su posledice depopulacije, a negde će tek da se ispolje ako se ne preduzmu neke mere - kaže Kovačević.

- Pesimizam prevladava, čak i ono što su projekcije UN do 2030. godine. Prisutna je depopulacija čak i u Africi. Demografska regresija nastupiće čak i u Kini, pa će, ukoliko ne preduzmu određene mere u tom pogledu, ići put Japana.

Miladin Kovačević
foto: Kurir televizija

- Slušali smo predsednika, on i sam kaže da ne možemo biti sigurni da bilo koje mere mogu dati rezultate, ali naravno na nama je, na populacionoj politici zemlje je da pokuša sve kako bi popravila stanje. Ima primera gde su te mere dale rezukltate - kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku i dodaje da se mi još nismo približili kritičnoj stopi:

- Mi smo na 1,48, ali dobro je da nismo blizu stope 1,2 odakle posle ne bismo mogli da se povratimo. Da bi se popravila situacija u Srbiji potrebno je da bude stopa 2,2 deteta po roditeljima - kaže Miladin.

Miladin Kovačević
foto: Kurir televizija

- Ima mnogo faktora i pitanje porodice je samo jedno u čitavoj priči. Nije porodica jedini uslov pozitivnog prirodnog priraštaja, koji mi nemamo odavno. Mi imamo taj proces depopulacije od 1992. godine, ali je to bilo vidljivo već 50-ih, 60-ih godina - kaže Miladin Kovačević.

- Mi smo sada staračka populacija, za 50 godina, ako se ovako nastavimo ovako bićemo u agoniji staračke populacije koja nema obnavljanja.

Miladin Kovačević
foto: Kurir televizija

- Ono što bi sada vredelo je da se ta novčana pomoć daje odjednom i da se tako mogu rešavati neka vitalna pitanja. Jedan pravac je direktno materijalno stimulisanje, tu su i jeftini stanovi za mlade bračne parove, ono što su Mađari uradili dalo je dobre rezultate. Tu je i fiskalna relaksacija, usklađivanje rada za roditelje - kaže Kovačević, koji navodi da je reč o fleksibilnosti radnog vremena.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:06

JEZIVO! OSMAKINJE PRETUKLE DEVOJČICU (13), ZBOG NJIH SADA JEDE NA SLAMČICU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track