OBELEŽAVAMO KRSTOVDAN: U ponedeljak, 27. septembra, Kurir poklanja IKONU UZDIZANJE ČASNOG KRSTA SA ZLATOTISKOM
Foto: Kurir

OBELEŽAVAMO KRSTOVDAN: U ponedeljak, 27. septembra, Kurir poklanja IKONU UZDIZANJE ČASNOG KRSTA SA ZLATOTISKOM

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici u ponedeljak, 27. septembra, obeležavaju jesenji Krstovdan, dan kad je pronađen Časni krst. Tog dana, Kurir svim čitaocima poklanja ikonu Uzdizanje Časnog krsta - Krstovdan.

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti, poznata je srpska izreka, pa vernici na ovaj dan - kada se praznuju dva događaja - pronalazak Časnog krsta i njegov povratak iz Persije u Jerusalim - poste na hlebu i vodi.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na ovaj dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu. Takođe, postoje i običaji da se na ovaj dan bere i posvećuje bosiljak.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Pravoslavni vernici slave Krstovdan ili Vozdviženje (podizanje), dan kad je car Konstantin postavio u Rimu krst u znak pobede nad Maksencijem.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track