Najnovije vesti

GINEKOLOG ANA MITROVIĆ POSLE SMRTI NEVAKCINISANE PORODILJE OD KOVIDA: Vakcinu najbolje primiti između 10. i 20. nedelje trudnoće
Foto: Printscreen

TRAGEDIJa U NIŠU SVE POTRESLA

GINEKOLOG ANA MITROVIĆ POSLE SMRTI NEVAKCINISANE PORODILJE OD KOVIDA: Vakcinu najbolje primiti između 10. i 20. nedelje trudnoće

Društvo

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović kaže za Kurir, povodom smrti porodilje od 23 godine u UKC Niš, da se nažalost još jedan život ugasio kao posledica infekcije koronom u trudnoći.

- Još jedna mlada žena nije preživela tešku kliničku sliku korone. Svetske preporuke, a i moje lično, su da se trudnice vakcinišu s obzirom na nemogućnost da predvidimo kako će se infekcija kovidom završiti ukoliko se razvije teška klinička slika u trudnoći. Lično verujem da vakcinacijom tokom trudnoće trudnice smanjuju rizik od infekcije koronom ili od razvoja teških i opasnih formi ove podmukle i nepredvidive bolesti i tako štite sebe i njihove bebe - objašnjava za Kurir prof. Mitrović.

Preporuke su, navodi profesroka, da Fajzerova i Modernina vakcina mogu da se prime tokom trudnoće nevezano od starosti trudnice.

- Ali većina preporuka se odnosi da je najbolje vakcinu primiti između 10 i 20 nedelje trudnoće.Vakcina može da se primi i kasnije, kao i u periodu dojenja. Iskustva trudnica, koje su se vakcinisale u mom okruženju, su odlična, bez neželjenih rekacija ili sa vrlo blagim reakcijama koje nestanu za 24 do 48 sati od primljene vakcine, a mogu biti osećaj umora, malaksanosti, blaže jeze i povišene temperature ili bol u ramenu - naglašava prof. Mitrović.

Potrebno je da žene, dodaje, tokom trudnoće budu adekvanto suplementirane vitamininima D i C.

- Apelujem da zbog ovakve epidemiološke situacije trudnice i njihovi ukućani nose maseke i poštuju epidemiološke mere čak iako se vakcinišu. Da bismo mogli slobodnije da se ponašamo moramo imati mnogo veći broj vakcinisanih u opštoj populaciji - kaže prof. Mitrović.

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja