DECI OSTAJU POSLEDICE ZBOG VRŠNJAČKOG NASILJA, NEKA SE UBIJU: Žena koja je napisala Aleksin zakon o tome šta je zaživelo, a šta ne
Dragana Ćorić, Foto: Printscreen/YoutubeOutube/Radio Televizija Vojvodine

STOP NASILJU

DECI OSTAJU POSLEDICE ZBOG VRŠNJAČKOG NASILJA, NEKA SE UBIJU: Žena koja je napisala Aleksin zakon o tome šta je zaživelo, a šta ne

Društvo -

Pojedini predlozi ušli u drugi zakon, ali Aleksin zakon nije zaživeo

Aleksin zakon je neformalni naziv za skup dopuna i izmena nekoliko zakona koji se odnose na prevenciju vršnjačkog nasilja u školama. Napisala ga je Dragana Ćorić, docentkinja na Novosadskom univerzitetu, zajedno sa još nekoliko studenata 2015. godine. Pokušavano je da se uvrsti u skupštinsku proceduru, ali u tome se nije uspelo.

Nastao je nakon samoubistva 14-godišnjeg Alekse Jankovića u Nišu. Dragana Ćorić za Kurir kaže da je neke predloge Aleksinog zakona prihvatio Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u delu koji se odnosi na kažnjavanje roditelja za nereagovanje ili neadekvatno reagovanje u ovakvim situacijama.

mladi, nasilje, seksualno nasilje, batine, šamari, Dragana Janković, Aleksa Janković
foto: Privatna Arhiva

- Prihvaćen je premeštaj učenika iz jedne škole u drugu i bez saglasnosti roditelja, uveden odgovarajući društveno korisni rad za učenike koji počine neki teži oblik vršnjačkog nasilja (to je vrsta obećanja da se više neće ponašati tako neadekvatno) i suspenzije učenika. Ono što nije prihvaćeno jesu norme koje se odnose na ustanovljavanje većeg stepena odgovornosti nastavnika i direktora škola u situacijama nastanka teških povreda ili smrti učenika - rekla je ona za Kurir.

Ovako je u praksi: Ako dete ima manje od 14 godina, ne može krivično da odgovara

Zakon o maloletnim učesnicima krivičnih dela i krivičnoj zaštiti maloletnih lica kaže da osobi koja u vreme izvršenja protivpravnog dela, u zakonu predviđenog kao krivično delo, nije navršila četrnaest godina ne mogu se izreći krivične sankcije ni primeniti druge mere koje predviđa ovaj zakon.

Deca nam se, činjenica je, ubijaju zbog zlostavljanja. Ovo su samo neka od dece koja su digla ruku na sebe jer nisu mogla da trpe torturu svojih vršnjaka.

- Aleksa Janković (14) iz Niša ubio se 2011. godine skokom s trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo ne mogavši više da se bori s vršnjačkim nasiljem kojem je bio izložen u školi. Maltretiralo ga je sedmoro vršnjaka, koji su ga pretukli osam puta. Osim podliva i modrica, imao je potres mozga, nogu u gipsu i dijagnozu posttraumatskog sindroma. Niko od odgovornih nije kažnjen.

- Anđela Todorović (14), žrtva vršnjačkog nasilja, ubila se 27. maja 2014. skokom s petog sprata nedovršenog hotela "Zvezda 2" u Vrnjačkoj Banji zbog uvredljivih poruka koje su joj slale "drugarice", koje su je nagovarale da se ubije.

- Aleksandar Vrtulek (14) iz Novog Sada ubio se skokom s terase zgrade u kojoj je živeo 2015. nakon maltretiranja grupe vršnjaka. Njegova majka, novinarka Nevena Vrtulek prijavljivala je nasilje koje je trpeo, a za medije je čak pričala i i da su mu njegovi zlostavljači krišom sipali u "koka-kolu" mefedron, drogu poznatu kao "luda mačka" i "heroin za siromašne".

- Mahir Rakovac (14) iz Sarajeva počinio je samoubistvo 2015. skočivši sa osmog sprata zgrade u kojoj je stanovao jer su ga vršnjaci silovali, mučili i vezivali za radijator.

- Medina Zahirović (13) iz Novog Travnika ubila se 20. aprila 2020. skokom sa osmog sprata zgrade jer su je pet godina zlostavljale vršnjakinje. Roditelji su tvrdili da je učiteljica znala za problem i da ga nije rešila.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track